E bine sa fac sex dupa sarcina?

Nu exista nici un pericol sa faci sex dupa nasterea unui copil.
  • Publicat:
E bine sa fac sex dupa sarcina?
E bine sa fac sex dupa sarcina?

Sarcina este o parte complicata si solicitanta din viata unei femei. In mod inevitabil, ea produce modificari atat fizice cat si psihice noii mamici, dand totodata si un nou sens vietii sexuale.

Daca te simti pregatita

Nu exista nici un pericol sa faci sex dupa nasterea unui copil. Recomandabil este insa sa astepti pana la primul examen ginecologic efectuat la 3 sau 6 saptamani dupa nastere. Apoi poti sa incurajezi reluarea vietii sexuale daca iti doresti acest lucru.

Foarte multe cupluri isi reincep viata sexuala in prima luna de la sosirea pe lume a copilului, iar altele in perioada de pana la 3 luni de la nastere. Exista insa si cateva femei care amana pana la 6 luni sau chiar 1 an reinceperea vietii sexuale.

Acesta este un pas pe care il faci in functie de ceea ce simti si ai nevoie, de situatia si felul in care te simti in cuplu – nu exista o limita sau un obiectiv pe care sa trebuiasca sa il atingi.

Iar cea mai evidenta motivatie pentru retinerea fata de relatiile sexuale o reprezinta durerea pricinuita de nasterea normala si senzatia de disconfort cauzata de firele epiziotomiei (taietura practicata in unele cazuri pentru largirea vaginului).

Chiar daca nu ai trecut prin aceasta procedura, zona perineului este in continuare sensibila si „traumatizata” pentru o perioada de timp. Normal este sa lasi rana sa se vindece si firele sa se absoarba inainte de a avea relatii intime.

Libidoul scade

Avand in vedere schimbarile fizice si psihologice prin care treci o data cu noul statut dobandit, sexul ar putea fi ultimul lucru din mintea ta. In plus, si oboseala rezultata din grija fata de noul membru al familiei are o influenta negativa. Dar trebuie sa stii ca situatia este complet normala si nu e cazul sa reactionezi pripit.

Astfel, libidoul tau poate sa se reduca pentru o perioada mai mare sau mai mica de timp, iar partenerul ar trebui sa-ti fie alaturi si sa te sustina in toate probleme care apar, inclusiv in depasirea unui eventual obstacol in calea relatiei de cuplu. Asta implica in primul rand o comunicare deschisa intre voi.

Totodata, barbatii ar trebuie sa fie constienti de faptul ca, dupa o nastere pe cale naturala, sunt multe sanse ca, mai devreme sau mai tarziu, nimic sa nu mai fie cum a fost in ceea ce priveste viata voastra sexuala. Si asta din cauza modificarilor care au loc la nivelul perineului matern in timpul expulziei bebelusului.

Nici taticii nu trebuie neglijati
Pe de alta parte, nu trebuie uitat nici faptul ca si taticii au nevoie de atentie si tandrete, cu atat mai mult cu cat in acest moment ei nu mai sunt primii pe lista prioritatilor partenerei.

De asemenea, felul in care iti imaginezi ca arati si in care iti vezi corpul s-ar putea sa te afecteze – nu te mai simti atragatoare, corpul ti se pare foarte schimbat din cauza sarcinii si a nasterii si este posibil sa ai nevoie de mai mult timp pana sa te simti din nou… tu. Multe femei povestesc ca „sexy” este un calificativ care nu li se mai aplica.

Una peste alta, reluarea activitatii sexuale dupa nastere este un moment emotionant si nu trebuie fortat de nici unul dintre parteneri. Cel mai bine ar fi sa se intample intr-o armonie perfecta, indiferent cat de mult timp trebui sa treaca pana atunci.

Nu uita de contraceptie!

Daca nu vrei sa ramai din nou insarcinata, foloseste mijloace anticonceptionale cand faceti sex, chiar daca acest lucru se intampla destul de curand dupa nastere. Doar faptul ca ai avut un copil nu inseamna ca nu poti ramane imediat insarcinata. Exista multe cazuri de femei care s-au prezentat la controlul de sase saptamani dupa nastere, iar diagnosticul? Uter gravid!

Pentru tine cum a fost sa-ti reincepi viata sexuala dupa nastere?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”