Preîntâmpină bolile din colecţia de toamnă!

Odata cu sfarsitul verii si intrarea in sezonul rece, de toamna, fluctuatiile de temperatura si umezeala isi pun amprenta asupra sanatatii noastre. Acesta este momentul in care apar infectiile respiratorii, iar bolnavii cronici incep sa resimta tot mai acut simptomele unor afectiuni suparatoare, precum reumatismul, ulcerul sau insuficienta cardiaca. Cum ne protejam de toate aceste neplaceri?
  • Publicat:
  • Actualizat:

Odata cu sfarsitul verii si intrarea in sezonul rece, de toamna, fluctuatiile de temperatura si umezeala isi pun amprenta asupra sanatatii noastre.

Acesta este momentul in care apar infectiile respiratorii, iar bolnavii cronici incep sa resimta tot mai acut simptomele unor afectiuni suparatoare, precum reumatismul, ulcerul sau insuficienta cardiaca.

Cum ne protejam de toate aceste neplaceri?

Gripa şi răceala, cele mai frecvente viroze respiratorii în sezonul rece

Gripa, cea mai „galagioasa” boala specifica sezonului rece, afecteaza cu preponderenta persoanele sensibile si pe cele care au sistemul imunitar slabit. Desi in aparenta pare a fi o infectie virala banala, gripa poate genera o serie de complicatii.

In aceste conditii, cel mai bine este sa apelam la metodele profilactice: vaccinurile antigripale, vitaminele pentru stimularea imunitatii sau medicatia antivirala. Virusurile gripale se modifica de la an la an, astfel incat in fiecare toamna apar noi tipuri de vaccinuri.

O alta metoda profilactica, deosebit de eficienta, este administrarea vitaminei C, care combate cu succes primele simptome de raceala si gripa. In unele cazuri, pacientilor li se recomanda medicamentele antivirale cu rol profilactic care fie previn infectarea, fie reduc durata simptomelor, cu 1-2 zile.

Inima, stomacul şi articulaţiile, afectate de vremea rece

Eforturile de adaptare la schimbarile de temperatura intensifica circulatia sangvina si suprasolicita aparatul cardiovascular. Astfel, dupa ce s-au luptat cu canicula pe timp de vara, cardiacii trebuie sa se pregateasca acum sa faca fata unor noi provocari: frigul si umezeala. In cazul lor, cei doi factori pot duce la spasm coronarian, determina aparitia crizelor de angina sau cresterea frecventei acestora.

Reumaticii au si ei de suferit odata ce anotimpul ploios isi intra in drepturi. In cazul lor, durerile localizate la nivelul articulatiilor sunt exacerbate de expunerea la frig si umezeala. Durerile pot fi calmate cu ajutorul acupuncturii, bailor calde cu sare si antiinflamatoarelor.

Ulcerul este o alta afectiune sezoniera, care se reactiveaza in special primavara si toamna. Pacientilor li se recomanda prudenta in privinta alimentelor consumate, renuntarea la fumat si alcool, precum si respectarea tratamentului prescris de medicul curant.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”