Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro reprezinta procesul prin care se concepe un copil in afara organismului. Ovulul prelevat de la femeie si spermatozoizii prelevati de la barbat sunt plasati impreuna intr-un recipient de plastic pentru fertilizare. Odata fertilizarea
  • Publicat:
Fertilizarea in vitro
Fertilizarea in vitro

Procedura IVF
IVF nu este o procedura simpla, ci o serie de etape care se defasoara pe parcursul mai multor saptamani. Va prezentam in continuare pasii care trebuie urmati.

Stimularea ovarelor
In general, se administreaza hormoni care stimuleaza ovarele in scopul de a produce mai mult de un ovul, cat este normal, in cadrul unui ciclu menstrual. Acest lucru permite prelevarea mai multor ovule. Dezvoltarea ovulelor este urmarita cu ajutorul unor analize de sange si prin intermediul ecografului. Aceste investigatii medicale ajuta la determinarea timpului exact de prelevare a ovulelor.

Prelevarea ovulelor
Sonda de ecografie se plaseaza in vagin si se introduce un ac foarte fin cu ajutorul unui ghid. Se administreaza un anestezic usor, pentru a nu provoca durere. Monitorizarea ecografica arata unde sunt foliculii ovarieni, acul penetreaza foliculii identificati si extrage fluidul folicular care contine ovulul.

Fertilizarea si transferul embrionului
La cateva ore dupa colectarea ovulului, barbatului i se preleveaza o proba de lichid seminal. In IVF standard, ovulele sunt tranferate in acelasi mediu cu spermatozoizii in interiorul vasului pentru fertilizare. In caz de injectare intracitoplasmatica a spermatozoizilor (ICSI), un spermatozoid este introdus direct in citoplasma fiecarui ovul. Daca ovulul este fertilizat de catre spermatozoid, rezulta un zigot sau pre-embion care va incepe sa se dezvolte gradual, dar sigur. Acesta va ramane in incubator timp de 1-2 zile panaa se divide in 2, 4 s.a.m.d. celule. Dupa fertilizare, 2 sau 3 embrioni vor fi transferati in uter, folosind un cateter foarte fin. Aceasta manevra de transferare a embrionului este nedureroasa, drept pentru care nu necesita anestezie. Daca se opteaza pentru transfer intratubar al gametilor (GIFT) ovulul si spermatozoizii sunt plasati direct in trompele uterine, permitand ca fertilizarea sa se efectueze in cadrul natural. Aceasta procedura se realizeazaa folosind un laparoscop si este necesara anestezia generals. Aceasta procedura este rar utilizata.

La doua saptamani dupa transfer, se efectueaza un test de sarcina.

Riscuri si efecte adverse
Nu exista dovezi ca prin aceasta metoda ar creste riscul aparitiei cancerului sau de malformatii. Cresterea nivelului de estrogeni poate cauza greturi, tensiune la nivelul sanilor, ameteli si usoare balonari abdominale. Ocazional, poate aparea asa numitul sindrom de suprastimulare, prin stimulare excesiva a ovarelor. Este o experienta neplacuta care se poate manifesta prin balonaari, greturi, varsaaturi, diaree, dureri abdominale inferioare, dispnee. Exista si un risc scazut de lezare a organelor in timpul colectarii ovulului, de infectie locala sau sangerare.

De retinut!
IVF este un proces prin care fertilizarea ovulului se realizeaza in afara organismului.
IVF nu e doar o procedura, ci o serie de etape care dureaza cateva saptamani.
Nu exista dovezi care sa ateste ca prin aceasta metoda ar creste riscul de cancer sau de malformatii.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Elena Nistor - Redactor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Fanteziile sexuale
Fanteziile sexuale
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân