Sex. Si atat.

Imi amintesc ca acum cativa ani buni am vazut o pelicula numita „Intimacy“, care nu m-a lasat indiferenta. Un el si o ea se intalnesc regulat in casa lui si fac sex nebun. Nu vorbesc nimic, nici macar nu-si stiu numele. Mor de placere unul in bratele altuia, iar la final isi iau vietile de unde le-au lasat. Nu-si adreseaza decat doua-trei cuvinte, legate de data si locul urmatoarei intalniri. „Casual sex”, in engleza. Romanescul sex ocazional. Ne atrage teribil. Dar si ce capcane are…
  • Publicat:
Sex. Si atat.
Sex. Si atat.

Imi amintesc ca acum cativa ani buni am vazut o pelicula numita „Intimacy“, care nu m-a lasat indiferenta. Un el si o ea se intalnesc regulat in casa lui si fac sex nebun. Nu vorbesc nimic, nici macar nu-si stiu numele. Mor de placere unul in bratele altuia, iar la final isi iau vietile de unde le-au lasat. Nu-si adreseaza decat doua-trei cuvinte, legate de data si locul urmatoarei intalniri. „Casual sex”, in engleza. Romanescul sex ocazional. Ne atrage teribil. Dar si ce capcane are…

Insa nici macar in filme lucrurile nu merg perfect si el se implica mai mult decat au stabilit, o urmareste, da buzna in viata ei. N-am retinut finalul, eram prea ocupata cu gandul ca-mi place ideea unei astfel de experiente. Si prietenelor mele carora le-am dezvaluit asta si s-au intrecut in strambaturi de dezgust amestecat cu indignare le place, nu m-au pacalit.

Psihologii vin cu explicatiile: ne surade ideea sexului ocazional din motive psihologice – multi am primit din adolescenta informatia ca aceasta experienta este gresita, prin urmare si mai excitanta, altii au o teama de intimitate din experientele trecute, pe care o pot invinge in aceste conditii, cu un strain in fata caruia nu au inhibitii pe care probabil nu-l vor mai intalni niciodata – si din motive fizice – riscurile, misterul stimuleaza sistemul nervos, cresc presiunea sangvina si elibereaza adrenalina.

Tot ce trebuie pentru o experienta sexuala memorabila. Nu conteaza decat „acum si aici”, iar fara complicatiile emotionale ale unei relatii, esti liber sa te concentrezi pe satisfactia fizica. Un scenariu irezistibil pentru foarte multi. 

In State, peste 15 milioane de noi cazuri de BTS-uri apar anual, un numar triplu  fata de acum 6-7 ani. Iar un numar mare de parteneri sexuali creste riscurile unei femei de a suferi de cancer de col uterin de pana la 15 ori.
 
Viata sexuala nu bate filmul 

Nu demult, site-ul BBC News publica un studiu din care reiesea ca 9 din 10 britanice considera ca o „one night stand” – o aventura de-o noapte – este imorala. Le-au descusut specialisti in sexologie si psihologie care au descoperit cu surprindere, dupa cum au recunoscut, ca viziunile traditionale despre sexualitate predomina si sexul ocazional este pus la zid de nenumarate femei. 50 au participat la mica cercetare si numai 10% dintre ele au spus ca sexul fara obligatii este acceptabil.

Atunci si-au castigat intr-adevar femeile libertatea sexuala de care se presupune ca se bucura de prin anii ’60?, s-au intrebat expertii. Sigur e ca isi doresc dragoste, pentru ca majoritatea femeilor nu pot rupe sexul de contextul unei relatii. Sexul este o experienta emotionala pentru ele, asadar cum ar putea face sex fara sa fie implicate emotional? – a venit concluzia celor care s-au ocupat de studiu.

Si placere, si durere

Suntem bombardati cu indemnuri despre cat de extraordinar este sexul fara obligatii, exista sute de pagini de internet dedicate lui, sexologi care urla pretutindeni despre libertatea sexuala. Decizia ne apartine si trebuie sa o facem constienti de ce poate urma. Pot urma boli cu transmitere sexuala, pot urma depresii, poate urma o viata intima marcata negativ de aceasta experienta.  

Imaginea femeii din tabloul „Sex and the City”, cea care cauta mereu experiente sexuale pur si simplu pentru placere, nu se prea regaseste in realitate. Doar una din 10 britanice accepta sexul ocazional.

De pe culmile placerii in prapastia cu probleme

Nu, nu cred ca sexul ocazional este o experienta negativa, da, cred in afirmatia sexologilor britanici care spun ca poate fi „o aventura fenomenala”. Nu, cine il practica din cand in cand nu este un usuratic(a) notoriu(e). Da, exista riscuri enorme pe care trebuie sa le cunoasca si sa si le asume. Regulile jocului sunt facute pentru a nu fi incalcate. „Casual sex” inseam­na zero implicare emotionala, „casual relationship” inseam­na nici o intalnire cu alt scop decat experienta sexuala.

Nimic altceva decat schimb de placere. Nimic. Aici vin medicii si spun ca intimitatea produce automat o conexiune. Corpul uman raspunde la actul sexual formand o „legatura”. Si barbatii, si (mai ales) femeile au tendinta de a se atasa de par­tenerii sexuali. In timpul sexului, femeile secreta oxitocina, hormonul atasamentului pentru ca le face sa se relaxeze si sa formeze o legatura cu partenerul. Sexul ocazional aduce cu sine depresia, mai ales in cazul femeilor.

Psihologii americani au facut niste studii in universitati si au aflat ca studentele care fac sex ocazional sufera de depresii dupa aceasta experienta mai des decat studentii amatori de sex fara obligatii. Nu putem sa nu pomenim pericolele legate de bolile cu transmitere sexuala. Asa-numita „revolutie sexuala” a dus la o crestere dramatica a BTS-uri­lor. Dar grijile cele mai multe se indreapta catre tinerii asaltati de povesti despre sexul oca­zional care risca sa ramana cu impresia ca sexul este un un simplu joc, unul din care ies raniti.

Norvegia, tara lui „casual sex

7 din 10 norvegieni ar face sex ocazional, iar tara lor este astfel lidera la aventurile de-o noapte. A aratat-o sondajul Durex din 2003. Vin tare din urma Islanda si Vietnamul, unde oamenii sunt aproape la fel de dornici de sex fara absolut nici o obligatie. La capitolul satisfactie insa, norvegienii stau destul de rau, doar 62% dintre cei interogati s-au declarat atunci multumiti de viata lor sexuala. Asta i-a plasat pe locul 29, intr-un top alcatuit in 34 de tari.

Foto:  GULIVER, HEPTA
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”