Ai sfeclă roşie şi nu ai idee cum să o foloseşti? Avem 2 super reţete delicioase cu somon afumat!

În multe frigidere sfecla roşie - un super aliment - se ofileşte căci nu apar prea multe idei pentru preparare. Integraţi-o în salate, sandişuri, supe, piureuri
  • Publicat:
Ai sfeclă roşie şi nu ai idee cum să o foloseşti? Avem 2 super reţete delicioase cu somon afumat!
Ai sfeclă roşie şi nu ai idee cum să o foloseşti? Avem 2 super reţete delicioase cu somon afumat! foto Shutterstock

Pentru noi românii, sfecla roşie este aproape banală. O ştim dintotdeauna, se găşeşte aproape în orice piaţă, aprozar, supermarket, are un preţ foarte accesibil. Mulţi însă ne ”împiedicăm” de gustul ei aparent ”de pământ sau nisipos”, însă în realitate nu prea ştim cum să o gătim. De fapt, pentru a beneficia cu adevărat de principiile nutritive şi de antioxidanţii din sfecla roşie, ideal este să nu o gătim termic.

Am început să îi acord atenţie sfeclei roşii  acum vreo zece ani, când o prietenă de-a mea îi prepara cu multă îngrijorare şi iubire sucuri proaspete de sfeclă roşie fiului ei diagnosticat cu hipertensiune arterială la o vârstă destul de fragedă pentru acest tip de afecţiune. Ei bine, da, sucul de sfeclă roşie poate avea efecte pentru reglarea presiunii sângelui, însă curele se fac doar în acord cu medicul curant la persoanele care au acest tip de diagnostic.

Sfecla roşie este un ingredient de top în bucătăriile marilor restaurante ale lumii

Peste alţi ani, sfecla roşie mi-a atras atenţia din nou când într-una dintre vizitele mele la Berlin am pus în bagaj şi legumele şi fructele pe care le aveam în frigider pentru a evita risipa (conform a ceea ce am observat că fac nemţii) şi printre ele erau şi două sfecle roşii. Aşa au fost de apreciate de gazde. Şi tratate cu mare respect (servite la masă alături de platouri de brânzeturi scumpe). În Germania, sfecla roşie poate costa şi de 4, 5 ori mai mult decât în România.
Cu o altă ocazie, sfecla roşie m-a uimit din nou. Eram la o cină într-un restaurant gourmet din Asia şi o mulţime din gustările pregătite cu imaginaţie şi pricepere de către marii chefs aveau şi câte „un strop” de sfeclă roşie – fie că vorbim despre rădăcină în sine, fie că fusese folosită ca şi colorant natural. Aţi văzut de exemplu, burgerii roz? Ei bine, în restaurantele care se respectă sunt coloraţi cu sfeclă roşie.
De asemenea, într-un restaurant renumit din Berlin, somnul avea chiar culoarea superbă a sfeclei roşii, căci fusese marinat în suc de sfeclă roşie. Şi gustul era la fel de bun.

Ce conţine sfecla roşie?

Sfecla roşie însă este recunoscută şi drept ”protectoarea ficatului”. Este considerată un “super-aliment”. Abundă în vitamine din grupul B, folaţi, mangan şi potasiu. Dar dă o mână de ajutor şi atunci când vorbim despre conţinutul de fibra, vitamina C, magneziu, cupru, fosfor şi fier. De altfel, sfecla consumată în stare proaspătă (ca atare, salate, suc de sfeclă) conferă energie.

Cum să prepari mâncăruri cu sfeclă roşie rapid şi delicios – 2 reţete

Printre cele mai gustoase preparate cu sfeclă roşie se numără cu siguranţă cele ce conţin şi somon afumat dar/sau şi avocado.
Iată o idee de sandviş cu sfeclă roşie şi una de salată. Ambele super uşor de făcut şi delicioase.
Pentru sandvişul cu sfeclă roşie – aveţi nevoie de o felie de pâine integrală, piure de sfeclă roşie (poate fi pur sau în combinaţie cu un cartof ori o lingură de hummus), 20 g somon afumat, câteva feliuţe de avocado şi frunze de salată (sau germeni de salată). Se poata adăuga şi zeamă de lămâie. A se consuma imediat.
Pentru salată cu sfeclă roşie – aveţi nevoie de o sfeclă roşie proaspătă, feliată şi stropită cu zeamă de lămâie, o ceapă roşie, hrean (proaspăt sau sau la oţet), o felie de somon afumat, o linguriţă de ulei de măsline, sare. Ingredientele se mixează şi se consumă pe loc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
5 diete care NU trebuie urmate
5 diete care NU trebuie urmate
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân