Coronavirus. Au fost descoperite şase forme ale bolii şi simptomele aferente acestora

Cercetătorii de la King's College London din Marea Britanie au identificat recent şase tipuri distincte de coronavirus după ce au analizat datelor colectate de la o aplicaţie de urmărire COVID-19. Ei au transmis că fiecare tip de boală are un anumit grup de simptome.
  • Publicat:

Cercetătorii de la King’s College London din Marea Britanie au identificat recent şase tipuri distincte de coronavirus după ce au analizat datelor colectate de la o aplicaţie de urmărire COVID-19. Ei au transmis că fiecare tip de boală are un anumit grup de simptome.

Oamenii de ştiinţă spun că aceste tipuri sunt corelate cu nivelurile de severitate a infecţiei şi cu probabilitatea ca un pacient să aibă nevoie de ajutor pentru a respira în timpul spitalizării.

Descoperirile „au implicaţii majore pentru managementul clinic al COVID-19 şi ar putea ajuta medicii să prezică cine ar avea cel mai mare risc să aibă nevoie de îngrijire la spital într-un al doilea val de infecţii cu coronavirus,” potrivit King’s College London.

Datele din aplicaţie arată că simptomele, inclusiv durerile de cap, durerile musculare, oboseala, diareea, confuzia, pierderea poftei de mâncare şi dificultăţile de respiraţie, sunt, de asemenea, ceea ce pacienţii pot experimenta, pe lângă cele trei simptome cheie cunoscute ale bolii – tuse, febră şi pierderea mirosului.

De asemenea, arată că evoluţia bolii este diferită la fiecare pacient, unii având simptome uşoare de gripă, în timp ce alţii suferă de simptome acute sau chiar mor.

În încercarea de a afla ce simptome au persoanele infectate care ar putea dezvolta o stare severă ce necesită oxigen sau suport ventilator, cercetatorii au analizat datele a  „în jur de 1.600 de utilizatori din Marea Britanie şi SUA confirmaţi cu COVID-19 care au înregistrat în aplicaţie, în mod regulat, simptomele lor în lunile martie şi aprilie”.

Ei au testat, de asemenea, acest algoritm pe un set de date independente, de la aproximativ 1.000 de utilizatori din Marea Britanie, SUA şi Suedia, care au înregistrat simptomele lor în luna mai.

Cele şase forme ale infecţiei cu coronavirus 

Studiul, publicat online vineri, dar care nu este dublat de opiniile unor oameni de ştiinţă independenţi, a descris următoarele şase tipuri de COVID-19:

1. „Ca o gripă”, fără febră – se manifestă prin durere de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse, gât inflamat, durere pectorală, lipsa febrei.
2. „Ca o gripă” cu febră – se manifestă prin dureri de cap, pierderea mirosului, tuse, gât inflamat, răguşeală, febră, pierderea apetitului.
3. Gastrointestinal – se manifestă prin durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, diaree, gât inflamat, durere pectorală, fără tuse.
4. Nivel 1 grav, oboseală – se manifestă prin durere de cap, pierderea mirosului, tuse, febră, răguşeală, durere pectorală, oboseală.
5. Nivel 2 grav, stare de confuzie – se manifestă prin durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, tuse, febră, răguşeală, gât inflamat, durere pectorală, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare.
6. Nivel 3 grav, abdominal şi respirator – se manifestă prin durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, tuse, febră, răguşeală, gât inflamat, durere pectorală, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, respiraţie dificilă, diaree, durere abdominală.

Pacienţii cu tipurile 4,5 şi 6 au avut cea mai mare probabilitate de a fi spitalizaţi şi de a avea nevoie de sprijin pentru respiraţie.

Aceste concluzii pot ajuta medicii să prognozeze care pacienţi infectaţi cu coronavirus ar putea dezollta o formă mai gravă a bolii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”