Bianca Brighila, coach – Cum recunoşti foamea pe fond de stres

Unele persoane au tendinţa să se calmeaze sau să îşi ascundă diverse stări de nelinişte, tristeţe, aşteptare, plictiseală, anxietate sau teamă consumând mâncare
  • Publicat:
Bianca Brighila, coach - Cum recunoşti foamea pe fond de stres
Bianca Brighila, coach - Cum recunoşti foamea pe fond de stres, foto arhiva

În această perioadă mai mult decât oricând probabil, emoţiile ne-au invadat. Fie că sunt conectate cu stări de teamă, anxietate, panică, fie că sunt conectate cu dorul pentru persoanele dragi, fie că sunt conectate cu sentimente de recunoştinţă, de apreciere, fie că sunt conectate cu stresul zilei de mâine ori cu teama de îmbolnăvire, fie că sunt conectate cu planuri pentru o viaţă în acord cu ceea ce simţim, emoţiile sunt prezente. Pentru unele persoane, aceste furtuni emoţionale sfârşesc în faţa unui platou mare cu mâncare, deşi organismul nu indică starea de foame. Am stat de vorbă cu Bianca Brighila, coach şi nutriţionist holistic, trainer, autor a unor programe online transformaţionale despre foamea pe fond de stres, iubire de sine, depresie.

CSÎD: Când şi cum ne putem da seama că nu suntem chiar bine şi nu se simţim bine în pielea noastră?
Bianca Brighila:
Atunci când ai tendinţa de a vedea numai defectele, îi critici pe cei din jur, îţi este greu să faci sport, să mănânci bine sau să scapi de obiceiurile proaste, te simţi fericit numai atunci când totul este bine, nevoia de a-i mulţumi pe ceilalţi, auto-culpabilizarea, lipsa de speranţă, irascibilitatea, frica de eşec.
CSÎD: Care ar fi 10 semne ale depresiei?
Bianca Brighila:
Semne depresiei – tristeţe, disperare, durere, stres, frică, teamă, sentimente de vinovăţie, sentimentul lipsei de valoare sau lipsa de speranţă, oboseală extremă, sentimente prelungite de iritabilitate, probleme de concentrare şi de luare a deciziilor.

Emoţiile nu trebuie calmate prin mâncare sau băutură cum se întâmplă în cazul celor care simt foame pe fond de stres

CSÎD: Cum se defineşte foamea pe fond nervos, emoţional?
Bianca Brighila:
Foamea emoţională este acel impuls care ne face să mâncăm pentru a ne umple golurile şi nevoile emoţionale.
CSÎD: Care este explicaţia din spatele ei?
Bianca Brighila:
De ce facem acest lucru? Pentru că uneori simţim că nu primim iubire şi căldură şi alegem să umplem acest gol emotional cu mâncare sau cu un alt substitut care oferă confort şi liniştire. Te poţi cunoaşte mai mult cu ajutorul alimentaţiei.

Foamea pe fond de stres – pofta de anumite alimente pot trăda starea prin care trecem

CSÎD: Cum aşa? Dă-ne exemplu despre situaţii alimentare să le spunem aşa care ne spun mai multe despre noi.
Bianca Brighila:
De exemplu, când avem poftă de ciocolată indică o nevoie de iubire de sine. Când mâncăm multe dulciuri, indică nevoia de afecţiune, tandreţe. Prea multă pâine: eşti dependent de complimentele, recunoaşterea, opinia celor din jur.
 

Anxietate şi stare nelinişte după ce foamea pe fond de stres este calmată

CSÎD: Dar într-un final, după un festin alimentar ce calmează emoţiile, cum ne simţim?

Bianca Brighila: A mânca emoţional ne face să ne simţim vinovaţi, fără control, ruşinaţi.
CSÎD: Ce e de făcut?
Bianca Brighila:
Este important să ne înţelegem comportamentul propriu în legătură cu mâncarea, să ne ascultăm nevoile corpului fizic, mental, emoţional, să ne creăm o relaţie sănătoasă cu noi înşine pentru a ne asigura sănătatea fizică şi emoţională. Pentru a cunoaşte această armonie, este nevoie să învăţăm să ne iubim mai mult. Aşa vom şti să ne ascultăm adevăratele nevoi pe toate planurile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân