Cele mai bune sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de viță. Nu rămâne nimic în farfurie!

  • Publicat:
Cele mai bune sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de viță. Nu rămâne nimic în farfurie!
Foto: Shutterstock

Vezi ce uşor poți prepara sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de viţă! Sunt delicioase, au puţine calorii şi nu îngreunează digestia.

Sarmale de post fără pic de carne, cu tot felul de legume mărunţite, orez, împăturite delicat în viță-de-vie! Dacă îţi este poftă de sarmale, dar ții post sau cântarul îţi  atrage atenţia că ar trebui să mai reduci caloriile, îţi recomandăm această reţetă de sarmale de post cu ciuperci și orez în frunze de viță-de-vie. Sunt delicioase, nu îngreunează digestia, au puţine calorii, dar ţin şi de foame.

Sarmale de post cu ciuperci și orez: ingrediente

  • 250 de grame de orez
  • 3 morcovi
  • Un dovlecel
  • 10 ciuperci champignon
  • O jumătate de ardei gras
  • 4 legături de ceapă verde
  • 200 de grame de sos de tomate
  • O legătură de mărar
  • Foi de viţă (aproximativ 50 de bucăţi)
  • Sare şi piper, după gust
  • 3 linguri de ulei
  • 1 linguriță de vegeta
Foto: Shutterstock

Rețetă sarmale de post în foi de viță

Mai întâi de toate, o precizare: foloseşte, dacă este posibil, frunză de viţă proaspătă, nu la borcan, în saramură – aceasta este deseori foarte sărată, cam tare şi se rupe cu uşurinţă (trebuie să o ții în apă rece cam 30 de minute înainte să o folosești, ca să nu iasă sarmalele prea sărate).

Dacă ai frunză proaspătă, pune o oală cu 2 litri de apă la fiert. Adaugă frunzele de viţă în apa care clocoteşte şi las-o să fiarbă 2-3 minute. Scoate-o pe o farfurie şi las-o să se răcească.

Curăţă dovlecelul, morcovii, ceapa şi ciupercile. Ca să nu pierzi vremea tocând mărunt legumele, le poţi pune la mărunţit în blender. Ai grijă însă! Legumele sunt foarte apoase, aşa că este indicat să storci compoziţia de apă.

Pune orezul într-o sită şi spală-l sub jet de apă rece. Scurge-l bine de apă şi lasă-l deoparte.

Într-o cratiţă adâncă, pune uleiul la încins, apoi adaugă orezul. Prăjeşte-l timp de 2-3 minute, până se rumeneşte puţin, apoi adaugă legumele mărunţite. Pune sare şi piper, după gust, mărarul tocat, amestecă bine şi lasă pe foc încă 5 minute.

Într-un ibric, pune 250 ml de apă, o linguriţă de vegeta şi o lingură de sos de tomate, amestecă şi lasă să dea un clocot. Toarnă această „supă” peste compoziţia din cratiţă, amestecă bine şi lasă la fiert încă 10-15 minute sau până când orezul absoarbe tot lichidul.

Lasă compoziţia să se răcească, apoi umple sarmalele şi împătureşte-le, având grijă să le „sigilezi” bine capetele, ca să nu iasă compoziţia din ele în timpul fierberii.

Aşază sarmalele într-o tavă unsă cu puţin ulei, apoi toarnă peste ele 500 ml de apă caldă în care ai adăugat restul de sos de tomate. Ai grijă să acoperi bine sarmalele cu lichid. Acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Lasă la cuptor 2-3 ore şi completează cu apă dacă lichidul scade, astfel încât sarmalele să aibă în ce fierbe. Timpul de gătire diferă în funcţie de cuptor şi de frunză. Cu cât frunza de viţă este mai bătrână, cu atât timpul de fierbere va fi mai mare.

Scoate sarmalele de la cuptor şi serveşte cu smântână sau iaurt dacă nu ții post ori cu mămăliguță. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”