Eugen Popa, psihoterapeut: cum transformăm stresul rău în stres bun

Psihoterapeutul Eugen Popa explică cum putem transforma stresul rău în stres bun, dar şi cum putem face faţă presiunii.
  • Publicat:
Eugen Popa, psihoterapeut: cum transformăm stresul rău în stres bun
FOTO: shutterstock / Eugen Popa, psihoterapeut: cum transformăm stresul rău în stres bun

În prezent ne trăim viaţa pe repede-nainte şi, tot mai mult ne confruntăm cu stresul şi o presiune continută. Parcă nici nu plecăm bine de acasă şi deja suntem copleşiţi şi ne întrebăm cum vom face faţă lucrurilor. Psihoterapeutul Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză este de părere că există mai multe metode fezabile prin intermediul cărora putem face faţă presiunii, atât tipului cronic, care implică anxietatea şi aşteptări ridicate de la fiecare eveniment cu cel puţin o minimă importanţă, cât şi formei acute, care tulbură liniştea doar în momentele de maxim interes, cum ar fi o întâlnire importantă, o prezentare în faţa unui public sau o competiţie sportivă.

“Un concept care devine din ce în ce mai important în ceea ce priveşte presiunea este „perspectiva asupra stresului”. Dacă recunoşti că provocările stresante îţi pot accentua concentrarea, îţi consolidează motivaţia şi îţi oferă oportunităţi de învăţare şi realizare, atunci ai o stare de spirit „pozitivă”. În schimb, dacă stresul se manifestă ca experienţă neplăcută, debilitantă şi puternic tulburătoare, atunci ai o stare de spirit ‘negativă’. Atunci când oamenii se confruntă cu o zi despre care ştiu că va fi o provocare, persoanele cu o stare de spirit „pozitivă” vin cu strategii de coping, îşi sporesc performanţa şi îşi încheie ziua cu energie. Pentru persoanele cu o mentalitate ‘negativă’, se întâmplă exact contrariul. Perspectivele stresului nu sunt vizibile doar la adulţi, primele semne vizibile putând fi recunoscute încă din adolescenţă. În principiu, cei care cred în beneficiile potenţiale ale stresului sunt mai puţin predispuşi să se simtă stresaţi în urma evenimentelor dificile”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

Cum ne schimbăm perspectiva “negativă” asupra stresului?

Hipnoterapeutul este de părere că, atunci când suntem plini de anxietate din cauza că suntem mereu sub presiune la locul de muncă sau pentru că există o oportunitate deosebit de solicitantă sau un eveniment stresant în viaţa noastre, o soluţie pe termen scurt poate fi să ne uităm la un film horror. Frica indusă cu intenţie poate calma creierul, ducând la o recalibrare a emoţiilor noastre.

“Eustres (“eu” înseamnă “bun” în limba greacă) este stresul plăcut, care nu dăunează sănătăţii cuiva. Este sentimentul pe care îl avem atunci când suntem captivaţi de cineva şi ne îndrăgostim, atunci când jucam un impecabil joc de tenis, când primim un premiu, atunci când ne ascultăm copilul cântând pe scenă. Toate acestea reprezintă stresul în forma sa cea mai bună”, declară Eugen Popa.

De asemenea, specialistul afirmă că un simplu mesaj de încurajare de la un prieten sau de la partenerul de viaţă ar putea să producă minuni în viaţa noastră emoţională.

“Trimiterea unui mesaj către partener sau unui prieten care se confruntă cu o sarcină dificilă îl poate face pe acesta să se simtă mai bine. Un studiu realizat de psihologul Emily Hooker, care a implicat efectuarea anumite sarcini stresante, precum matematica mentală sau susţinerea unui discurs în public de către mai mulţi voluntari; în tot acest timp, tensiunea arterială şi ritmul cardiac le-au fost înregistrate de către cercetători. În timp ce aşteptau să înceapă ceea ce aveau de făcut, o parte dintre participanţi au primit mesaje de la parteneri, aceştia aflându-se într-o cameră alăturată. Aceste mesaje au fost fie de susţinere (Nu îţi face griji. Este doar un studiu. Vei fi în regulă), fie banale (E frig aici). Analiza datelor fiziologice au arătat că şi textele banale, nu doar cele de susţinere, au redus tensiunea arterială ale participanţilor, atât în timpul pregătirii, cât şi în timpul sarcinii propriu-zise. Când ne aflăm sub presiune psihologică, pare mai util să ni se reamintească faptul că există cineva care are cu adevărat grijă de noi, decât să primim sfaturi avizate”, consideră Eugen Popa.

Totodată, o altă metodă care poate transforma stresul nociv în Eustres este simpla prezenţă fizică a unei persoane dragi nouă.

“Simpla vizualizare a unui om iubit poate modera răspunsul fiziologic al corpului la stres. De aceea, este foarte important pentru noi să trăim mereu conştient momentul când o persoană dragă nouă este în preajma noastră, deoarece de multe ori trec zilele şi nu conştientizăm că trăim clipe glorioase, unice, în care prezenţa unui suflet cald este atât de vindecătoare pentru stările noastre, pentru provocările prin care trecem”, conchide Eugen Popa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”