Ceai Rooibos: beneficii pentru slăbit

Ceaiul Rooibos, pe lângă beneficiile pentru sănătate, este ideal în curele de slăbire. Este chiar mai eficient decât ceaiul verde.
  • Publicat:
Ceai Rooibos: beneficii pentru slăbit
FOTO: pexels.com / Ceai Rooibos: beneficii pentru slăbit

Ceaiul Rooibos, cunoscut şi ca ceaiul roşu, a devenit popular nu doar pentru gustul său dulceag, ci şi pentru numeroasele beneficii pe care le are pentru organism. Bineînţeles, putem menţiona şi că este aliatul ideal în lupta cu kilogramele în plus. Potrivit Consiliului Sud-African, ceaiul Rooibos nu conţine cofeină, este bogat în antioxidanţi, protejează sănătatea inimii, a creierului şi a ficatului şi luptă împotriva cancerului. Aşadar, vom scoate la lumină pe larg toate aceste beneficii, dar şi cum ne ajută consumul lui zilnic la scăderea în greutate.

Ceai Rooibos- beneficii

Este scăzut în calorii. Principalul motiv pentru care ceaiul Rooibos este ideal şi în dietă este datorită conţinutului scăzut de calorii. O cană de ceai Rooibos ajunge la 0-2 calorii, în funcţie de brand aşadar, reduci şansele de a consuma extra calorii care mai târziu sunt depozitate sub formă de grăsime.

Este îndulcit natural. Ceaiul rooibos nu are nevoie de alţi îndulcitori, iar din acest motiv vei reuşi să stai departe de zahărul rafinat sau alţi îndulcitori. Ideal este ca ceaiul de Rooibos să fie consumat aşa cum este el, fără niciun îndulcitor artificial pentru a-şi menţine proprietăţile intacte.

Este bogat în antioxidanţi. Acest ceai este bogat în antioxidanţi ca aspalathin şi nothofagin, care luptă împotriva radicalilor liberi, cunoscuţi ca un real pericol pentru deteriorarea ADN-ului şi schimbarea funcţiilor celulare. Flavonoidele care se regăsesc în ceaiul Rooibos protejează ADN-ul. În orice caz, nivelul de antioxidanţi depinde de regiunea în care planta a fost crescută, de procesul de fermentare, tehnica de fabricare etc.

Reduce stresul oxidativ. Nivelul crescut al stresului oxidativ duce la acumularea grăsimii, în special în zona abdomnială. Consumul de ceai Rooibos poate ajuta la reducerea nivelului de stres oxidativ, iar astfel este accelerată scăderea în greutate.

Are proprietăţi antiinflamatorii. Oamenii de ştiinţă au descoperit că antioxidanţii majori care se regăsesc în ceaiul Rooibos, aspalathin şi nothofagin, au proprietăţi antiinflamatorii. Cercetătorii au descoperit că acestea inflamaţiile şi deteriorarea ADN-ului, care pot duce la obezitate.

Reglează nivelul glicemiei. Hiperglicemia este o afecţiune în care organismul fie nu produce suficientă insulină, fie a devenit rezistent la insulină. În acest caz, organismul nu este capabil să transforme glucoza în energie, iar astfel apare diabetul. Un studiu publicat în 2009 în Phytomedicine, arată că secreţia de insulină poate creşte datorită antioxidantului aspalathin şi, de asemenea, scade nivelul de glucoză din sânge. Aşadar, ceaiul de Rooibos poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, cel mai timpuriu simptom sau semn fiind creşterea în greutate.

Îmbunătăţeşte profilul lipidic. Dacă-ţi doreşti să duci o viaţă sănătoasă, profiul lipid trebuie să fie unul normaş. Astfel, cu cât nivelul trigliceridelor este mai ridicat, cu atât şansele ca funcţiile organismului să fie întrerupte sunt mai mari, la fel şi apariţia inflamaţiilor, a kilogramelor în plus şi a riscului de infarct sau accident vascular cerebral. Consumul de ceai Rooibos poate ajuta la îmbunătăţirea profilului lipidic.

Reduce colesterolul din sânge. Aşa cum bine ştim, colesterolul este de două tipuri: colesterolul bun (HDL) şi colesterolul rău (LDL). Colesterolul LDL se depozitează pe pereţii arterelor, ceea ce blochează circulaţia corespunzătoare a sângelui prin vene şi supune la risc sănătatea inimii. Consumul de ceai Rooibos ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL, îmbunătăţind astfel metabolismul. Oamenii de ştiinţă au descoperit că în urma consumului acestui ceai, se îmbunătăţeşte colesterolul bun, adică HDL.

Îmbunătăţeşte calitatea somnului. Ceaiul de Rooibos poate ajuta la îmbunătăţirea calităţii somnului, datorită capacităţii de a reduce stresul oxidativ şi inflamaţiile din organism. De asemenea, ajută la o funcţionare mai bună a creierului şi celulelor organismului, iar atunci când ne odihnim, iar somnul este mai bun, în mod natural scazi în greutate.

Ceai Rooibos- efecte secundare

Palpitaţii. În cazul unei alergii, palpitaţiile sunt cel mai rău simptom în urma consumului de ceai Rooibos. Deşi sunt rare, ele există. Aşadar, dacă eşti alergic la ceaiul Rooibos probabil vei observa apariţia mâncărimilor, a disconfortului stomacului, a dificultăţii de a respira sau chiar la înghiţire. Reacţiile la acest tip de ceai sunt extrem de rare, dar în cazul acestor semne, vizita de urgenţă la cabinetul medicului este imperios necesară pentru a evita complicaţiile.

Excesul de estrogen. Analizând compuşii pe care ceaiul Rooibos îi conţine, în urma unui studiu s-au putut observa creşteri ale nivelului de estrogen în organism, iar acesta poate reprezenta o reală problemă în cazul persoanelor cu cancer de sân sau afecţiuni care se află în strânsă legătură cu schimbările hormonale. De exemplu, în cazul bărbaţilor nivelul crescut de estrogen poate cauza disfuncţia erectilă, dar şi alte complicaţii. De asemenea, o creştere a estrogenului poate duce la schimbările de dispoziţie în urma creşterii serotininei.

Apar problemele de ficat. De-a lungul timpului au fost raportate câteva cazuri de hepatotoxicitate în rândul persoanelor care au consumat cantităţi excesive de ceai rooibos. Pe de altă parte, există studii care arată că ceaiul de Rooibos poate ajuta la producerea enzimelor şi poate trata problemele de ficat, câtă vreme se consumă o cantitate sigură de ceai.

Deficitul de fier. În urma unui studiu în privinţa eficienţei absorbţiei de fier, oamenii de ştiinţă au descoperit că rooibos-ul poate reduce cantitatea de fier absorbită de organism. Dacă suferi de anemie, consumul în exces al ceaiului de Rooibos poate duce la apariţia unor probleme serioase.

Dieta de slăbit cu ceai roşu

Pentru că este scăzut în calorii şi nu are nevoie de îndulcitori artificiali, pentru că este bogat în antioxidanţi şi are un nivel echilibrat de glucoză, ceaiul Rooibos este băutura ideală în lupta cu kilogramele în plus. Cercetătorii sugerează că aspalathina, un ingredient activ regăsit în ceaiul de Rooibos, ajută la reducerea hormonului de stres care este un declanşator al apetitului şi care nu face altceva decât să depoziteze grăsimea, aflându-se astfel în strânsă legătură cu bolile de inimă, sindromul metabolic, rezistenţa la insulină şi diabetul de tip 2.

Ceaiul de Rooibos conţine de 50 de ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde aşadar, este mult mai eficient pentru scăderea în greutate. Oamenii de ştiinţă au descoperit că 6 căni de ceai Rooibos pot fi de ajutor în procesul de slăbire, câtă vreme acesta este consumat cu 20 de minute înainte de fiecare masă. Astfel, nu vei mai simţi acea poftă de mâncare şi vei ajunge să consumi tot mai puţine calorii. Dacă nu eşti fan al cofeinei, ceaiul Rooibos este alegerea ideală pentru că nici nu trebuie să îl îndulceşti nici nu-ţi va strica somnul pe timpul nopţii.

Reţete pentru slăbit cu ceai Rooibos

Ceai Rooibos şi lămâie

Ingrediente:

  • 1 linguriţă de frunze de ceai rooibos
  • 2 cană cu apă
  • 1 linguriţă de suc de lămâie

Mod de preparare

Se dă apa în clocot, apoi se lasă la răcit pentru câteva minute şi se adaugă frunzele de ceai rooibos şi se lasă la infuzat pentru 3 minute. Se strecoară şi se adaugă sucul de lămâie.

Sucul de lămâie aduce un plus de vitamina C, ideală pentru imunitate şi, totodată, jonglează cu gustul şi aroma ceaiului.

Ceai Rooibos şi mentă

Ingrediente:

  • 1 linguriţă de frunze de ceai rooibos
  • 1 cană de apă
  • 5 frunze de mentă

Mod de preparare:

Se dă apa în clocot, se adaugă frunzele de mentă şi se lasă 2 minute. Se ia apa de pe foc şi se lasă un minut la răcit, apoi se adaugă frunzele de ceai rooibos şi se lasă pentru 3 minute. Se strecoară conţinutul.

Frunzele de mentă vor ajuta la îmbunătăţirea digestiei.

Ceai de Rooibos şi scorţişoară

Ingrediente:

  • 1 linguriţă de frunze de ceai rooibos
  • 1 cană de apă
  • 1 baton de scorţişoară

Mod de preparare:

Se dă apa în clocot, se adaugă batonul de scorţişoară şi se lasă 3 minute. Se ia apa de pe foc şi se lasă la răcit pentru un minut, apoi se adaugă frunzele de ceai de rooibos pentru 3 minute. Se strecoară şi se consumă conţinutul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân