Pielea uscată în sezonul rece: cauze, prevenire şi tratament

În sezonul rece multe persoane se confruntă cu pielea uscată. Iată cum ar trebui să arate îngrijirea şi hidratarea iarna.
  • Publicat:
Pielea uscată în sezonul rece: cauze, prevenire şi tratament
FOTO: 123rf.com / Pielea uscată în sezonul rece: cauze, prevenire şi tratament

Sezonul rece nu este deloc prietenos cu pielea noastră, mâncărimea sau pruritul reprezentând o problemă des întâlnită odată cu apariţia temperaturilor scăzute, fiind cauzate cel mai adesea de uscarea în exces a pielii. Dr. Laurenţiu Vlădău, spune că fără tratament şi modificări ale stilului de viaţă pruritul poate persista toată iarna. Din fericire, însă, există modalităţi de a menţine pielea sănătoasă şi hidratată nu doar în sezonul rece, ci pe întreg parcursul anului.

Senzaţia de mâncărime a pielii pe timp de iarnă poate apărea oricărei persoane, însă cele cu istoric de eczemă, rozacee, dermatită, alergii, astm sau piele sensibilă sunt mai predispuse spre a dezvolta această problemă.

Piele uscată: cauze

Xeroza sau uscarea pielii este o afecţiune dermatologică foarte frecventă, caracterizată printr-o lipsă a cantităţii corespunzătoare de apă în cel mai superficial strat al pielii, epidermul. Factori specifici iernii, cum ar fi aerul rece, umiditatea scăzută şi vântul, trecerea de la cald la frig şi invers, precum şi spălarea frecventă a mâinilor şi duşurile fierbinţi favorizează uscarea pielii şi pierderea uleiurile naturale care ii menţin hidratarea. Zone precum braţele, mâinile şi picioarele tind să fie mai afectate de această problemă, fiind totodată şi cele mai expuse factorilor externi. Pe măsură ce pielea devine uscată ea va deveni şi mai sensibilă şi predispusă la apariţia de erupţii cutanate şi prurit”, explică Dr. Laurenţiu Vlădău, dermatolog.

În cazuri excepţionale, pielea uscată poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamentesau al anumitor boli ale pielii.

Prevenire şi tratament

Măsurile simple de prevenire şi tratament sunt foarte eficiente în tratamentul pielii uscate, afectată de prurit.

“Un prim pas de bază este evitarea produselor cosmetice şi de îngrijire agresive cu pielea – deodorante, săpunuri antebacteriene, creme cu parfum etc. – şi înlocuirea lor cu produse de curăţare uşoare, fără parfum. Apoi este necesară blocarea umidităţii în piele prin aplicarea unui produs hidratant de mai multe ori pe zi, în special după baie şi spălare pe mâini. Uleiurile naturale, cum ar fi uleiul de măsline şi uleiul de cocos sau gelul de aloe vera conţin atât elemente antibacteriene, cât şi hidratante, şi pot calma pielea uscată, crăpată, caracteristică erupţiilor din sezonul rece. Cremele topice pe baza de cortizon, disponibile cu sau fără reţetă, pot ajuta la reducerea roşeţii, mâncărimii şi inflamaţiei pielii”, explică specialistul dermatolog.

Menţinerea corpului hidratat poate ajuta totodată la menţinerea hidratarii pielii. Este recomandat consumul a cel puţin 2 litri de lichide pe zi, inclusiv ceai, cafea, ciocolată caldă sau oricare altă băutură caldă preferată pe timp de iarnă. Suplimentele pe bază de vitamina D pot ajută şi ele la ameliorarea senzaţiei de mâncărime. De asemenea, folosirea unui umidificator în dormitor sau în alte zone ale casei utilizate frecvent poate compensa uscarea aerului cauzată de sistemele de încălzire centrală.

Cel mai adesea pruritul se va ameliora odată cu adoptarea de schimbări în stilul de viaţă. Mâncărimea pielii pe timp iarnă nu este o urgenţă medicală, dar dacă simptomele continuă după după încercarea unor remedii la domiciliu sau dacă erupţia devine dureroasă, poate fi necesară prezentarea la medic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân