Otita: tratamente homeopate explicate de medic

Otita este o boală frecvent întâlnită atât la copii, cât şi la adulţi.
  • Publicat:
Otita: tratamente homeopate explicate de medic
FOTO: 123rf.com / Otita: cum o tratăm homeopat
Otita este o boală care poate afecta atât copiii, cât şi adulţii. Ea reprezintă un proces inflamator la nivelul urechii, care apare în urma unei infecţii dată de microorganisme patogene. Otita poate fi localizată atât la nivelul urechii externe, cât şi la nivelul urechii medii sau interne. E important de ştiut că, otita apare cu precădere la copilaşi. Mai exact, 5 din 6 copii experimentează o formă de otită în primii ani de viaţă. Afectiunea apare însă şi la adulţi şi e la fel de dureroasă. Dr. homeopat Cezarina Matei, Secretar General al Societăţii Române de Homeopatie, ne vorbeşte despre cauzele acestui fenomen, principalele simptome, dar şi modalităţile de tratament.

Principalele simptome ale bolii

• Otalgia, hipoacuzie
• Zgomote de lichid în timpul mişcarii capului, autofonie, vajaieli, zgomote infundate 
• La examenul otoscopic se observă timpanul roşu cu desen vascular accentuat.
 
Adulţii manifestă durere la nivelul urechii, de scurtă durată sau continuuă. Au senzaţia de ureche înfundată, scăderea auzului, secreţii la nivelul urechii. Copii resimt durere la nivelul urechii ( în special nocturnă), febră mare, tulburpri de somn, stare de agitaţie, inapetenţp, stare de angoasă, secreţii la nivelul urechii ( în anumite situaţii).

Cum şi de ce se produce acest fenomen?

”Un obstacol în calea funcţionarii normale a trompei lui Eustachio aduce cu sine în urechea medie o diferenţă de presiune faţă de mediul extern. Acest fenomen determină la rândul său acumularea de lichid din capilare în urechea medie, ascensionarea procesului inflamtor prin trompa Eustacho şi presionarea membranei timpanice”, punctează medicul homeopat, Cezarina Matei.
 
Cele mai frecvente cauze ale obstrucţiei trompei lui Eustachio la copii sunt tumefierea mucoasei (ca urmare a rinitelor repetate), precum şi hipertrofia vegetaţiilor adenoidiene (polipii).

Tipuri de otită

Otita externă sau otita înotătorului. Cauza principală? Expunerea la umiditate ( piscine, apa mării). Poate fi cauzată de bacterii,  virusuri, sau ciuperci ce se pot dezvolta la nivelul pavilionului urechii atunci când în ureche rămâne apă.
 
Otita medie. Apare în urechea medie, declanşată de bacterii şi este cel mai des întâlnită la copii ( în special, datorită unei particularităţi anatomice – trompa lui Eustachio este mai scurtă decât la adulţi şi împiedică drenajul lichidelor la nivelul urechii.)
 
Otita medie acută congestivă. Este cauzată cel mai adesea de bacterii – Stafilococus Pneumoniae, Haemophilus Influnezae sau poate reprezenta debutul unei boli infectioase.
 
Otita medie acuta supurată. Se manifestă prin apariţia unor secreţii purulente.
 
Otita seroasă. Otita seroasă poate fi acută (evoluţie sub 2-3 luni) sau cronică (evoluţie peste 3 luni). Copiii şi părinţii au adesea bătăi de cap cauzate de otita medie seroasă. Afecţiunea în cauză este des întâlnită la copii şi reprezintă acumularea de lichid în spatele membranei timpanice în urechea medie. 

Otita serioasă: prevenire şi metode de tratament

Prin curăţarea corectă a nasului şi tratarea rinitelor, vegetaţiilor (polipilor) şi obstrucţiei nazale.
 
”În primul rând, consulţi un medic. De preferat, specialist ORL. Tratamentul gemoterapic sau  homeopat în cazul otitei seroase va fi prescris de un medic şi va tine cont de toate aspectele bolii. Este vorba de o schemă terapeutică personalizată”, ne explică medicul homeopat şi gemoterapeut, Cezarina Matei.

Medicamentele homeopate utile în tratarea otitelor

Otita externă:
 
Avem varianta unui tratament extern – apa oxigenată + câteva picături de tinctură de Echinaceea sau Calendula.
 
Verbascum Thapsus este principalul remediu indicat în situaţii de otalgie, cu o senzaţie de obstrucţie la nivelul urechii, uneori cu uscăciune şi eliminare de cruste la nivelul meatului extern şi cu dificultate de auz, pe partea respectivă. 
 
Pe lânga remediul homeopat, Verbascum administrat în diferite diluţii, există şi un un produs fitoterapic cu ulei de Lumânărică (Verbascum ) care se numeşte Mulein Oil şi este destinat menţinerii igienei şi sănătăţii urechii. O picătura din acest ulei,  încălzit, la temperatura corpului şi administrat în ureche  de 3 ori /zi, poate reduce stările inflamatorii de la nivelul urechii externe şi medii
 
Otita congestivă:
 
Aconitum – debut brutal, după expunerea la vânt rece şi uscat, pacient agitat, congestionat, fără transpiraţii, cu sete importantă, frică de moarte.
 
Belladonna –  debut brusc, după expunere la frig, după udarea părului (ploaie, baie în bazin, spălat pe cap, transpiraţie a scalpului), faţa roşie, piele umedă, durere puternică, lateralitate dreaptă. Pacientul prezintă şi febra înaltă >39 cu extremităţi reci, timpan rosu edematiat.
 
Ferrum phosphoricum  – debut, cu temperatură mai puţin crescută, dar persistentă (38 de grade în fiecare dimineaţă), stare de oboseală, tendinţa la hemoragii ( epistaxis ), durere foarte mare. 
 
Arsenicum album – simptomele se agravează sau debutează noaptea, durerea se ameliorează când se fac aplicaţii calde pe ureche. Copilul are o dispoziţie plângăcioasă, care necesită prezenţa permanentă a mamei. Pacientul bea apa puţin şi des.
 
Otita seroasă – otita catarală
 
Pulsatilla – se administrează în cazul otitei medii acute sau cronice, care apare ca şi complicaţie a unei rinite cu secreţii galbene groase, durere pulsatilă, agravata de căldură.
 
Capsicum – este eficient în cazul durerii importante cu iradiere în mastoidă. Pacientul manifestă dorinţa de a cosnuma alimente picante. 
 
Rhus toxicodendron – este util pentru tratarea otitei de piscină (udare + efort fizic
 
Otita medie acuta supurată 
 
Reprezintă o complicaţie a otitei seroase, cu risc de perforaţie a timpanului. Aici, este necesar un consul ORL cât mai rapid pentru aspirarea secreţiilor şi, eventual, o intervenţie pentru evacuarea colecţiei.
 
Remedii homeopate care pot fi adjuvante în aceasta situaţie sunt:
  • Hepar sulfur – atunci când urechile sunt sensibile la vânt şi aer rece, dar şi când prezintă o secreţie purulentă, cu miros de miere
  • Lachesis –  funţionează când vorbim despre afectarea urechii stângi. Pacientul prezintă eructaţii şi logoree, cauzate de febră, dar şi senzaţie de sufocare. Acesta este cuprins de valuri succesive de căldură şi nu poate înghiţi lichide şi saliva.
  • Kalium bichromicum – pentru otita asociatp cu rinoree purulentă, dar şi pentru otitele supurate su secreţii groase, vâscoase, nemirositoare.
Otita cronică
 
Neinfecţioasă – reprezintă cronicizarea otitei medii atunci când timpanul se perforează şi are ca şi consecinţă pierdea auzului.
 
Otica cronică supurativă 
Această formă de otită se manifestă cu pierderea auzului datorită secreţiilor purulente ineficient drenate
 
Otita internă
 
Sau labirintita. Aceasta formă de otită reprezintă inflamaţia labirintului urechii. Acest tip de afecţiune se vindecă, se obicei, de la sine cu ajutorul sistemului imunitar.
 
Ghid de prevenţie
1. Eliminarea apei din ureche dupa duş sau baie în piscină şi mare. Realizaţi această acţiune fără utilizarea beţigaşelor de urechi, ci mai degrabă cu ajutorul prosopului sau/şi a şerveţelelor.
2. Toaleta nazală temeinică cu aspirarea secreţiilor în cazul rinitelor şi, in special, la copiii care au hipetrofie de vegetaţii adenoide ( polipi).
3. Întărirea imunităţii 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia