De ce alegem să rămânem într-o relaţie chiar dacă suntem nefericiţi

Multe persoane aleg să rămână în relaţia cu partenerul, chiar dacă sunt nefericiţi şi îşi doresc mai mult.
  • Publicat:
De ce alegem să rămânem într-o relaţie chiar dacă suntem nefericiţi
FOTO: 123rf.com

Despărţirile nu sunt deloc plăcute, iar asta pentru că ne confruntăm cu emoţii complexe, pare că lumea noastră s-a dărâmat, ne este greu să trecem peste asta, ne gândim la o a doua şansă şi tot aşa. Un nou studiu arată că tot mai multe persoane aleg să rămână în relaţiile în care nu se simt deloc fericite, iar asta pentru că nu vor ca partenerul să sufere în urma deciziei.

Studiul publicat în Jurnalul de Personalitate şi Psihologie Socială s-a concentrat asupra persoanelor care se află într-o relaţie şi care sunt nevoite să ia decizii pentru ele. Mai exact, au participat 500 de persoane care se află într-o relaţie de cel puţin 38 de luni, dar care se gândesc la despărţirea de partener. Două luni mai târziu, după terminarea studiului, s-a descoperit că persoanele care iniţial credeau că partenerii vor să continue relaţia aveau şanse mai mici să iniţieze despărţirea. De fapt, cu cât credeau că partenerii sunt mai dependenţi de ei, cu atât mai puţin se gândeau să ia o decizie finală. Cu alte cuvinte, în urma studiului s-a descoperit că oamenii sunt dispuşi să rămână într-o relaţie nesatisfăcătoare de dragul partenerului, dar şi pentru că nu vor să ia această decizie singuri, pentru a-şi urmări interesul. Acest lucru se aplică şi persoanelor care nu se implicau în relaţie, dar şi pentru cei care simţeau că pot începe o relaţie cu un alt partener.

Bineînţeles, există numeroase motive pentru care rămâi într-o relaţie care nu este tocmai perfectă. În urma unei cercetări anterioare s-a demonstrat că un factor al putea fi timpul şi emoţiile deja investite în relaţie. Cuplurile căsătorite sau care au o relaţie de foarte mulţi ani se pot lovi şi de alte obstacole precum bunuri comune, procesul divorţului şi implicarea avocaţilor. Decizia este şi mai grea dacă există copii la mijloc.

Este nevoie de mult mai multe studii pentru a înţelege acest comportament şi motivul pentru care se iau aceste decizii, dar totodată, în urma acestora, putem vorbi atât de aspecte pozitive, cât şi de aspecte negative pentru ambii parteneri. De exemplu, dacă în general relaţia dintre parteneri este bună, dar trec printr-o perioadă de cumpănă, consecinţele sunt minime. Cumva relaţia ar putea evolua pentru că apare comunicarea între parteneri şi gestionarea corespunzătoare a problemelor. Dar dacă vorbim despre o relţie în care partenerii pur şi simplu nu se mai înţeleg, iar situaţia este critică, astfel de situaţii pot afecta chiar şi sănătatea mentală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”