INTERVIU Dr. Suzana Pretorian: Despre detoxifiere, de la A la Z

Am stat de vorbă cu doamna doctor Suzana Pretorian şi am aflat tot ce trebuie să ştim despre procesul de detoxifiere.
  • Publicat:
INTERVIU Dr. Suzana Pretorian: Despre detoxifiere, de la A la Z
FOTO: pexels.com

Curele de detoxifiere sunt tot mai populare şi nu doar în rândul vedetelor. Cu toate astea, multora dintre noi ne lipsesc informaţiile esenţiale care să ne ajute să urmăm o cură de detoxifiere sigură şi eficientă, chiar şi acasă. Am stat de vorbă cu doamna doctor Suzana Pretorian, medic specialist în Balneologie şi am aflat tot ce trebuie să ştim despre procesul de detoxifiere, de la avantaje şi dezavantaje, până la meniuri recomandate.

Care sunt simptomele care indică nevoia de o cură de detoxifiere, altele decât stresul şi oboseala.

Dr. Suzana Pretorian: Există chiar unele corespondente între simptom şi un anumit organ sau sistem ce necesită detoxifiere. Pornind de la suprafaţă spre profunzime, corpul semnalizează nevoia de detoxifiere prin semne şi simptome clare:

  • pielea deshidratată, lipsită de luminozitate la nivelul feţei;
  • aspectul de coajă de portocală (celulita) la nivelul coapselor, precum şi senzaţia de picioare grele cu tumefierea gleznelor şi aspectul bombat al foselor supraclaviculare – indică o încărcare a sistemului limfatic;
  • durerile musculo-articulare  diseminate la nivelul spatelui, dar şi al întregului corp;
  • senzaţia cvasipermanentă de balonare, constipaţie, uşoare dureri abdominale difuze, migrenele – indică încărcarea sistemului digestiv (a colonului);
  •  durerile din zona ficatului, coloraţia gălbuie a tenului, furia repetată reprimată –  sunt în legatură cu ficatul;
  • pietrele la rinichi, urinarea frecventă în cantităţi mici, cistitele repetate– arată încetinirea eliminării renale, dar şi o posibilă stare de teamă persistentă;
  • tusea cu aspect astmatiform (sufocant) fără poluare externă, indică posibile conflicte în anturaj, în timp ce tusea cronică tabagică la fumători sau alergiile respiratorii sunt legate evident de fumat, respectiv poluare/alergeni şi hidratare deficitară.

Bolile degenerative, autoimune reumatologice sau neurologice, ca şi cele metabolice (diabet, dislipidemii, gută) – pe scurt majoritatea bolilor cronice, sunt expresia unei intoxicări de zeci de ani în antecedente.

Cum ne dăm seama ce tip de detoxifiere ne este necesar?

Dr. Suzana Pretorian: „Tipul” detoxifierii se referă la organe vizate, metode folosite, respectiv durată a curei. În principiu, orice detoxifiere standard porneşte de la suprafaţă (pielea), urmată de colon, plămâni, rinichi. Treptat adăugăm detoxifiere limfatică şi sanguină şi spre final, detoxifiere hepatică. Această ordine este potrivită pentru persoanele care nu au o afectare (boala) a unui anumit organ de detoxifiere.

În schimb, dacă există afectări clare de organe (infecţii urinare, colite sau astm bronşic etc.), începem cu organul cel mai puţin afectat, iar cel intens afectat va fi lăsat la urmă. Dacă nu avem timp suficient (2-3 săptămâni) pentru o detoxifiere profundă ca mai sus, vom identifica organele mai încărcate pe seama simptomelor descrise mai sus. După piele, colon, limfatic – vom insista în continuare (prin adăugare de alte metode de detoxifiere) fie pe unul dintre cele 3 anterioare, fie pe alt organ identificat de noi ca ”încărcat”.

Ca metode – folosim saună, periaj al pielii, drenaj limfatic, hidrocolonoterapie sau clisme simple, inhalaţii, masaje, aplicare de căldură, alături de alimentaţie predominant hidrică (apă şi sucuri de fructe, legume) şi diferite forme de  mişcare (stretching zilnic, plimbări uşoare, jogging, înot). Alte metode extrem de eficiente: acupunctură, reflexoterapie, homeopatie, masaj fascial.

Ca durată a curei: poate fi detoxifiere scurtă de câteva zile (2-3), medie (7-10 zile) sau lungă (câteva săptămâni – superpozabilă posturilor religioase) sau detox ca stil de viaţă – practic aproape zilnic (aceasta înseamnă o anumită succesiune şi combinare a lichidelor şi alimentelor, astfel încât încărcarea organismului să fie minimă sau reversată, asociată cu forme de mişcare zilnic, respectiv eliminarea psihismului negativ prin meditaţie, rugăciune etc).

Înainte de a începe procesul de detoxifiere, cum ne pregătim corpul?

Dr. Suzana Pretorian: Pe cât posibil încercăm să respectăm orele de somn. Trecem de la alimentaţia procesată, superprelucrată (prăjire, combinaţii greu digerabile- zahăr, lactate, făină, ulei, proteine animale) la una mai simplă: alimente necombinate, pregătite la abur sau prin coacere şi în cantităţi moderate. Încetăm consumul de alcool, dulciuri rafinate, produse de patiserie. Scoatem treptat proteinele animale (carne, lactate, ouă). Acest proces poate dura circa o săptămână.

Evităm sporturile intense (ascensiuni montane, maraton etc), dar şi sedentarismul. Dacă am fost sedentari, începem cu plimbări uşoare tot mai lungi ca distanţă şi mai intense ca ritm, înotăm, facem stretching şi exerciţii cardio. La începerea detoxifierii vom sista exerciţiile solicitante şi trecem la un ritm moderat, apoi lent.

După cura de detoxifiere putem reveni la alimentaţia obişnuită, este prea brusc sau trebuie să fim în continuare cât mai stricţi?

Dr. Suzana Pretorian:  Calitatea detoxifierii (adică eficienţa ei) depinde circa 30% de calitatea revenirii după detoxifiere. De aceea, timp de circa o săptămână după, vom reintroduce treptat alimentele mai complexe şi nu vom face eforturi intense. De asemenea, vom dormi cât mai mult, deoarece organismul continuă procesele de detoxifiere şi regenerare încă timp de 1-2 săptămâni şi prin somn, acestea sunt mult mai eficiente.

Cât ar trebui să ţină o cură de detoxifiere?

Dr. Suzana Pretorian: Ideal, durata depinde de gradul de încărcare al corpului, depistabil prin simptomele de mai sus, prin analize şi investigaţii de laborator, dar şi prin raportarea la unele boli preexistente. O persoană relativ sănătoasă, cu un stil de viaţă corect (detox), poate beneficia şi de pe urma unei detoxifieri scurte de câteva zile. Cei relativ sănătoşi, dar cu stil de viaţă incorect necesită cure medii (7-10 zile) sau lungi (2-3 săptămâni şi peste). Cei bolnavi  – la care organismul este mult dezechilibrat (aciditate marcată, labilitate psihică) – pot urma cure scurte de intensitate moderată sau cure lungi (2-3 săptămâni până la câteva luni) blânde.

De câte ori putem ţine o cură de detoxifiere fără să ne afecteze sănătatea?

Dr. Suzana Pretorian: Pentru majoritatea persoanelor relativ sănătoase, dar neobişnuite cu detoxifierea, cure medii de 7-10 zile se pot ţine de 4 ori pe an (primăvara, toamna şi de 2 ori în timpul verii). Curele lungi nu se recomandă mai mult de 2 ori pe an. Cure scurte de câteva zile se pot ţine lunar sau bilunar, în funcţie de antrenament, având însă grijă să avem o alimentaţie bogată în nutrienţi între cure.

Care ar putea fi reacţiile adverse, aspectele mai puţin plăcute ale detoxifierii?

Dr. Suzana Pretorian: Aşa-numitele reacţii de „eliminare”, ce apar la unele persoane (mai încărcate sau cu sănătate deficitară), dar nu numai, pot fi de la uşoare gen oboseală, dureri musculo-articulare, diaree uşoară, erupţii pe piele, răceli uşoare, iritabilitate, nelinişte, până la forme severe ce necesită întreruperea procedurilor de detoxifiere şi tratament medical: colică renală sau biliară, pneumonie, cistite, pusee de activare a unor boli autoimune (poliartrită reumatoidă, scleroză multiplă etc).

Reacţiile de eliminare uşoare sau moderate nu se vor inhiba cu medicaţie (antipiretice, antiinflamatoare, antidiareice, unguente pentru piele etc.), deoarece sunt reacţii fiziologice care semnifică o detoxifiere eficientă, deşi uşor supărătoare. Ele necesită diminuarea ca număr şi intensitate a procedeelor de detoxifiere, mai multă odihnă, hidratare corectă. După câteva zile se pot relua metodele de detoxifiere ca ritm şi intensitate iniţială.

Pentru a evita reacţiile de eliminare intense, este bine să ne pregătim corect pentru detoxifiere (odihnă, alimentaţie etc.) şi eventual să avem un set de analize de laborator şi investigaţii uzuale (de exemplu ecografie abdominală) efectuate chiar înainte de începerea curei.

Anumite diete, regimuri, cure de detox nu sunt tocmai prietenoase cu problemele de sănătate. Care sunt persoanele care nu ar trebui să urmeze o cură de detoxifiere în funcţie de afecţiunile medicale de care suferă?

Persoanele epuizate fizic sau psihic, cele anemice (deficit de fier), cu hipotiroidie sau deficit marcat de cortizol (insuficienţă suprarenală), cei aflaţi imediat postoperator sau după infecţii, convalescenti,  necesită reechilibrare prin odihnă şi alimente cu valoare nutriţională ridicată înaintea oricărei cure de detoxifiere, chiar scurtă. De asemenea cei cu anumite boli cronice (diabet zaharat mai ales necesitant de insulină, dislipidemie severă, ateroscleroză, boli cardiace, renale, hepatice etc.) pot face detoxifieri blânde numai sub supraveghere medicală.

Ştim că mierea şi uleiul de portocală aduc numeroase beneficii pentru piele, dar frişca, cel puţin în dietă, este duşmanul nostru. Ce efecte are asupra pielii în urma împachetărilor cu frişcă?

Dr. Suzana Pretorian: Efectul este hidratant şi emolient. După împachetare pielea devine catifelată, hidratată, mai luminoasă. Împachetările repetate cresc netezimea şi elasticitatea pielii.

Multe femei iubesc măştile şi produsele homemade pentru curăţarea pielii sau pur şi simplu nu au timp de vizitele la salon pentru un detox al pielii. Există anumite reţete care ne pot ajuta să oferim pielii un restart, acasă?

Dr. Suzana Pretorian: O metodă extrem de simplă este un scurt efort cardio în aer liber circa 30 de minute. Apoi duş cald cu masaj cu un prosop aspru umed pe tot corpul, din nou duş cald, încheiat cu duş rece. Baie de aburi cu ceai de muşeţel pentru faţă circa 10 minute. Gomaj al feţei cu produs organic, spălare cu apă caldă, apoi masaj facial uşor, urmat de masaj blând cu 2 cuburi de gheaţă. Din nou spălare cu apă caldă şi încheiem cu alt masaj cu 2 cuburi de gheaţă. Secretul este să transpirăm abundent prin efort cardio, apoi să nu punem nici un produs cosmetic pe piele (nu gel de duş, nu creme de corp sau de faţă la final, nu deodorante, nu parfumuri), ci să folosim alternanţe de apă caldă, rece şi masaj cu prosop aspru umed.

Cum ne alegem corect regimul de detox în funcţie de nevoi? De unde ştim că este sănătos şi cum ar trebui să arate un meniu.

Dr. Suzana Pretorian: Regimul detox corect respectă tipul de organ(e) încărcat(e) şi succesiunea standard de mai sus pentru persoanele relativ sănătoase, atât ca durată, cât şi ca metode alese de detoxifiere. Saună şi masaje pentru piele, muşchi, fascii, sistem respirator. Drenaj limfatic, masaje limfatice, duşuri subacvale, înot pentru sistem limfatic şi rinichi. Hidrocolonoterapie, duş subacval aplicat inclusiv abdominal pentru colon. Aplicaţii calde (apă caldă, nămoluri) pentru colon, rinichi, ficat. Reflexoterapie pe ariile reflexogene limfatice, plămân, colon, rinichi, ficat pentru detoxifiere generală minim 3 şedinţe.

Apa pe care o bem (2-3 litri/zi) ar trebui să fie de cea mai bună calitate: izvor de munte sau obţinută cu filtru SDK-501 Enagic etc., magnetizată şi vitalizată prin agitare verticală, expunerea sticlei la lumina soarelui şi adăugare de suc de lămâie, băută la temperatura camerei, în reprize mici de circa 30 ml. Regimul detox este sănătos dacă foloseşte factori de cură naturali (de exemplu ape termale sau sărată sau nămoluri terapeutice sau plante certificate ecologic, din zone nepoluate), apă de băut de calitate; ceaiuri, fructe şi legume inclusiv sucul acestora, ca şi cereale şi seminţe de tip bio.

Meniul depinde de ”ziua” detoxifierii. În perioada de pregătire pre-detox ne alimentăm ca într-un stil de viaţă detox tipic, adică: dimineaţa apă cu lămâie şi un singur tip de fruct sau smoothie alternate până la prânz; la prânz salată complexă fără dressing şi un singur tip de proteină iniţial animală tip peşte sau lactat sau ouă (nu combinaţii ale acestora) cu legume la abur, apoi pre-detox doar salată şi cereale, vegetale; apă sau sucuri de legume până la cină, apoi la cină salată complexă cu vegetale bogate în fibre.

În primele zile de detox avem regim hidric dimineaţa şi seara, cu fructe sau salate cu legume la prânz. La mijlocul curei lăsăm doar apă dimineaţa şi seara, cu sucuri de fructe, legume la prânz; apoi 1-2 zile doar ceaiuri şi apă în cursul zilei – acestea sunt zilele de detoxifiere profundă. Apoi revenim treptat în aceleaşi etape în sens invers. Şi nu uităm de perioada de revenire de minim o săptămână după cura detox.

Ce sporturi sunt ideale în cura de detox?

Dr. Suzana Pretorian: La începutul curei se poate practica jogging uşor, înot, cardio gen bandă de alergare şi bicicletă orizontală (recumbent), exerciţii de tonifiere şi stretching (inclusiv yoga), precum şi Pilates. Spre mijlocul curei doar plimbări uşoare, Aquagym, bicicletă orizontală şi stretching (nu Yoga). La mijlocul curei (zilele de ceaiuri şi apă simplă) doar plimbări uşoare şi stretching. Apoi revenim treptat, dar nu vom face efort intens (alergare de viteză/rezistenţă etc.) decât după ce trece şi săptămâna de revenire.

Este procesul de detoxifiere un mit sau nu? Ce ne face să credem că într-adevăr funcţionează?

Dr. Suzana Pretorian: Detoxifierea corect efectuată nu este un mit, ci realitate. Ceea ce ne face să credem că functionează sunt rezultatele: aspectul întinerit al pielii, dispariţia celulitei, mobilitatea articulară, kilogramele pierdute şi uneori atingerea greutăţii optime, somnul odihnitor; urină, respiraţie şi transpiraţie inodore (fără miros neplăcut), rezistenţa la efort fizic şi mental, bună dispoziţie, relaxarea psihică şi creativitatea crescută. Şi analizele de sânge „perfecte”, funcţia cardiacă, respiratorie, digestivă, renală optime.  Detoxifierea corectă, regulată este unul dintre elixirele tinereţii şi longevităţii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: