Menta: beneficii pentru sănătate

O regăsim tot mai des în jurul nostru, de la produse de îngrijire, până la alimente, băuturi, smoothie-uri şi cocktail-uri.
  • Publicat:
Menta: beneficii pentru sănătate
FOTO: 123rf.com

Despre mentă, numai de bine! Este o plantă ierboasă aromatică folosită de mii de ani, nu doar pentru gustul sau mirosul pe care-l are, ci şi pentru beneficiile pentru sănătate. O regăsim tot mai des în jurul nostru, de la produse de îngrijire, până la alimente, băuturi, smoothie-uri şi cocktail-uri. Frunzele de mentă conţin numeroase uleiuri esenţiale, printre care se numără mentol, menton şi limonen şi, pentru că cel mai cunoscut şi consumat ceai este cel de mentă, acesta este folosit nu doar pentru gust, ci şi pentru beneficiile pentru sănătate.

Mentă: beneficii pentru sănătate

Ameliorează disconfortul de la nivelul stomacului. Menta are compuşi care ajută la relaxarea ţesuturilor tractului intestinal. În urma câtorva studii s-a demonstrat că, pe lângă alte ierburi, menta ajută la eliminarea durerilor de stomac ale copiilor, în timp ce alte studii arată că poate ajuta la eliminarea stărilor de greaţă şi vomă din urma chimioterapiei.

Tratează simptomele sindromului de intestin iritabil. Studiile arată că acele capsule de ulei de mentă pot ajuta la reducerea simptomelor care apar în urma sindromului de intestin iritabil: gaze, dureri de stomac, constipaţie şi diaree.

Te scapă de durerile de cap. Ingredientul activ pe care îl conţine menta este mentolul. Mici studii au arătat că aceasta are proprietăţi de reducere a migrenelor. De asemenea, reduce alte simptome precum sensibilitatea, stările de greaţă şi vomă, în timp ce în urma altor studii s-a demonstrat că aplicarea uleiului de mentă pe frunte şi tâmple poate ajuta la eliminarea tensiunii de la nivelul capului.

Distruge germenii din cavitatea bucală. Pe lângă faptul că oferă un aer proaspăt şi o respiraţie fresh, menta are proprietăţi antibacteriene care ajută la eliminarea sursei mirosurilor neplăcute: germenii.

Desfundă sinusurile. Menta poate ajuta în lupta împotriva răcelii sau infecţiilor mucoasei care duc la blocarea sinusurilor. De aceea, mentolul te poate ajuta să respiri cu uşurinţă.

Oferă energie. Dacă vrei să te simţi plin de energie pe parcursul zilei, uleiul de mentă poate fi un truc ideal prin care să-ţi schimbi dispoziţia. Experţii încă nu sunt siguri cu privire la schimbările care apar în corp, dar se pare că menta ajută la eliminarea stărilor de somnolenţă.

Elimină crampele menstruale. Nu afectează cantitatea de sânge, dar poate elimina intensitatea şi poate scurta durata durerilor menstruale.

Reduce apetitul. Iată o veste bună pentru doamnele şi domnişoarele care urmează o dietă şi îşi doresc să scape de kilogramele în plus. Uleiul esenţial de mentă te ajută să scapi de senzaţia de foame şi, cel mai probabil, ulterior să scazi în greutate.

Calmează alergiile sezoniere. Menta te poate ajuta să profiţi de mirosurile de afară, fără să te mai temi de posibilele alergii, deoarece aceasta conţine acid rosmarinic, care ajută la reducerea reacţiilor din corp, precum nas înfundat, iritat, roşu, senzaţie de strănut sau chiar mâncărimi ale ochilor.

Îmbunătăţeşte atenţia de concentrare. Într-un mic studiu s-a demonstrat că acele capsule cu ulei de mentă ajută anumite persoane să se concentreze mai bine fără să simtă stări de oboseală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia