Încălţămintea pentru copilul mic: cum o alegem corect

Mersul desculţ trebuie să stea la baza mersului unei fiinţe umane. Încălţămintea are rol de protecţie a picioarelor. Dr Roxana Hristianovici - pediatru, explică
  • Publicat:
  • Actualizat:
Încălţămintea pentru copilul mic: cum o alegem corect
foto 123Rf.com

Mersul este una dintre cele mai importante achiziţii. Părinţii sunt îngrijoraţi despre tipul de încălţăminte pe care să-l aleagă. Din ce material, cum să fie talpa, încălţări înalte sau la baza piciorului? Am stat de vorbă cu dr. Roxana Hristianovici, medic pediatru despre criteriile pe care trebuie să le respectăm atunci când achiziţionăm încălţăminte pentru bebeluşi şi copii mici, dar şi despre importanţa mersului desculţ.

CSÎD: Ar trebui să ne îngrijoreze la bebeluşi şi copiii mici piciorul plat?
Dr. Roxana Hristianovici:
Mulţi părinţi se sperie de piciorul plat al copilului, însă acesta este normal la copii şi chiar şi în cazul unor adulţi. Studii arată că 100% dintre copiii de 2 ani prezintă picior plat şi doar 4% dintre copiii de 10 ani. Procentul scade dramatic odată cu înaintarea în vârstă, iar copiii din studiu nu au purtat încălţăminte ortopedică.

Mersul desculţ – baza unui mers sănătos

CSÎD: Cum îi ajutăm pe copii să aibă un mers corect?
Dr. Roxana Hristianovici:
Primul şi cel mai simplu gest este să lăsăm copilul desculţ. Desculţ copilul se simte liber şi încrezător să cunoască. Majoritatea, simt nevoia acestei libertăţi. Părinţii se plâng adesea că cei mici refuză să poarte şosete sau să fie încălţaţi.
CSÎD: Aveţi dreptate. Ne îndepărtăm de lucrurile simple şi fireşti. De ce să ne reîntoarcem la mersul desculţ?
Dr. Roxana Hristianovici:
Când învaţă să facă primii paşi, copiii se prind cu degetele de sol pentru a avea mai multă stabilitate. Piciorul lor moale se mulează pe suprafeţe. Faptul că ei simt texturile, îi face să nu mai privească constant picioarele. Astfel, ei nu se mai dezechilibrează uşor. (Faceţi un exerciţiu şi încercaţi să mergeţi privind doar la picioare, o să înţelegeţi cât este de imposibil). Mersul desculţ este un exerciţiu excelent pentru muşchii şi ligamentele piciorului.

Încălţăminte copil – rol de protecţie

CSÎD: Şi atunci când ies afară şi este frig sau se pot răni, ce tip de încălţări putem alege pentru cei mici?
Dr. Roxana Hristianovici
: De fapt, singurul rol al încălţărilor pentru copii trebuie să fie cel de protecţie. Iată criteriile după care ne putem ghida – încălţările să fie mărimea potrivită, să respecte forma naturală a piciorului, să fie făcute din materiale care să permită piciorului să respire.

Încălţăminte de mărimea potrivită este vitală pentru copil

CSÎD: Am putea detalia pentru cititorii noştri? Cum ne dăm seamă că încălţămintea este potrivită ca mărime? Piciorul copiilor creşte foarte repede, în plus unii copii se ataşează foarte mult de papuceii lor şi refuză noi încălţări.
Dr. Roxana Hristianovici:
Ca să ne dăm seamă că papuceii au mărimea potrivită pentru copil ar trebui să putem să introducem un deget între călcâi şi partea din spate a pantofului, atunci când degetele ajung în vârful pantofului (copilul în picioare). Copilul mai mare, este posibil să îşi ţină degetele strânse, de aceea fiind bine să apăsam uşor pe ele, astfel încât acestea să se îndrepte. Putem să aflam mărimea potrivită şi prin punerea copilului în picioare pe o coală de hârtie şi desenând amprenta piciorului atunci când copilul îşi lasă greutatea pe el. La dimensiunea de la degetul mare la călcâi se mai adaugă jumătate de centimetru. În felul acesta obţinem dimensiunea interioară a pantofului. Picioarele copiilor între 1-4 ani au un ritm rapid de creştere, motiv pentru care trebuie să verificăm la fiecare 2-3 luni că pantofii încă le mai sunt buni.

Încălţăminte care să respecte forma naturală a piciorului

CSÎD: Cum arată nişte încălţări care respecte forma naturală a piciorului? 
Dr. Roxana Hristianovici:
Aşa cum spuneam, pantoful are doar rol de protecţie, materialul nu trebuie să limiteze mişcările naturale ale picioarelor. Încălţămintea ideală este rotundă la vârf şi degetele se pot răsfira uşor pentru a ajuta la menţinerea echilibrului. Cusăturile ar trebui făcute pe partea de exterior a pantofului, în felul acesta el este uşor mai lat ca piciorul şi este ideal pentru picioruşele grăsune ale unui copil mic. Talpa trebuie să fie dreaptă, extrem de flexibilă şi cu o bună aderenţă, astfel încât să împiedice alunecarea. Atenţie! O talpă prea aderentă poate să ducă la înfrânarea copilului şi împiedicări frecvente).
Încălţăminte care lasă pielea să respire
CSÎD: Ce tip de materiale îi permit piciorului să respire?
Dr. Roxana Hristianovici:
Materialele naturale, precum pielea, sunt ideale. Pielea e elastică, moale, protejează şi permite pielii să respire. Când avem nevoie de protecţia termică, cel mai bine este să apelăm tot la materiale naturale precum blana. Aceasta încălzeşte, absoarbe transpiraţia şi are proprietăţi antibacteriene.

Dr. Roxana Hristianovici, medic pediatru
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân