Mezzo-soprana Oana Andra – în formă cu apă de cocos, cardamom, caju brazilian şi yacon

Apă de cocos proaspătă, cardamom, caju brazilian, yacon sunt câteva dintre alimentele minune pe care le poţi găsi şi în România.
  • Publicat:
Mezzo-soprana Oana Andra - în formă cu apă de cocos, cardamom, caju brazilian şi yacon
Mezzo-soprana Oana Andra în La Cenerentola, Opera Naţională Sofia

Străluceşte pe scenele lirice din întreaga Europă prin vocea şi apariţiile ei fermecătoare şi are o siluetă de invidiat. Nu ai spune că mezzo-soprana Oana Andra este o gurmandă şi că găteşte sute de feluri de preparate cu ingrediente exotice.
O masă pregătită de ea este o călătorie a aromelor de pe tot mapamondul. Am însoţit-o în bucătărie.

Oana Andra te poartă nu doar prin lumea aromelor şi a condimentelor din întreaga lume ci şi prin universul cinematografic, de unde se inspiră pentru a găti noi reţete pentru familia şi invitaţii săi. Invitaţi care vor face cunoştintă cu gusturi neaşteptate şi irepetabile.

”Cel mai adesea, îmi culeg reţetele din filme. Printre prietenii mei a devenit deja celebru ”Antricotul de Bercy” pe care îl gătesc exact după reţeta pe care o urmează L’adjudant Jérôme Gerber ((Michel Galabru) în „Le Gendarme à New York”…
De Crăciun am preparat două noi creaţii culinare: Ceviche (motivarea nevinovată a unor senzaţii răvăşitoare în „The Ugly Truth”) şi ”Braciola” (menţionată în „Silver Linings Playbook”). Ambele au fost intens savurate şi… bisate de către invitaţii mei” spune mezzo-soprana.

Oana Andra, foto arhiva personalaOana Andra, La Teatrul Astra, Malta în rolul Adalgisa

Cardamom – excelent în mâncare şi bun pentru afecţiuni digestive

Şi totuşi din cele 1001 condimente, pe care îl preferă şi foloseşte des? ”Condimentul meu preferat este cardamom – atât cel mic şi galben-verzui – pentru dulciuri, cât şi cel mare şi negru – pentru preparatele indiene din legume sau carne.” spune Oana Andra. Mirodenia se foloseşte atât în bucătărie dar şi în medicina ayurvedică. Afecţiuni digestive, depresia se pot ameliora cu acest condiment. Cardamonul este un condiment scump la fel ca şi şofranul şi vanilia. Conţine un ulei eteric compus din peste 120 de substanţe.

cardamom foto 123rf.com


Excrescenţa de caju brazilian – ce gust are?

Despre cardamon, recunosc ştiam dintr-o vizită în India şi îl utilizez acasă la cafea (adaug în ceşcuţă, fără zahăr). Dar despre excreşcenţe de caju nu am avut habar până să o aud pe Oana Andra: ”O noutate care mi-a produs o revelaţie gustativă a fost excrescenţa dintre codiţa şi fructul propriu-zis de caju! Eram în Brazilia şi, devorând învelişul ca din piele şi înfruptându-mă din miezul ca un burete îmbibat în suc dulce, uşor astringent, am simţit descoperirea a ceva ce îmi lipsea dintotdeauna şi nu ştiusem… Din păcate, fiind extrem de perisabil, nu se exportă, iar varianta dulceaţă sau confiat nu se compară cu fructul proaspăt cules, din care m-am înfruptat zilnic, timp de o lună.”

caju brazilian foto 123rf.com

Nuci proaspete de cocos şi în România

Ce alte surprize mai ascunde cămara mezzo-sopranei? Apă de cocos. ”De curând, în unele magazine din Bucureşti, au apărut atât nuci de cocos cu apa în ele (acelea care sunt curăţate până la învelişul fibros alb şi tăiate geometric), apă pe care o beau cu bucurie şi din care fac cuburi de gheaţă pentru cocktail-uri. Am găsit şi mango de calitate, din cel rosé-portocaliu, moale şi parfumat, din care fac mousse, combinat cu maracuja, care se găseşte şi ea pe la noi” a mai adăugat artista.
De altfel, ea foloseşte şi uleiul de cocos, atât la biscuiţi şi turtă dulce, cât şi la reţete din bucătăria Thai.

foto 123 rf

Yacon extract – de 3 ori mai puţine calorii ca zahărul

O întreb despre dulciuri. Iar are o noutate. ”Sunt încântată de extractul de yacon, un îndulcitor care are efecte dovedite de scădere în greutate şi de reducere a nivelului de zahăr din sânge! Citesc eticheta. Yacon este o rădăcină care creşte în munţii Anzi, în America de Sud, iar siropul de yacon este o sursă de fructooligozaharide (aproape jumătate din conţinut). Zahărul este de 3 ori mai puţine calorii decât zahărul (133 kcal la 100 ml). Este un îndulcitor indicat şi diabeticilor.

foto 123RF.com

Ciocolată de casă cu reţetă proprie

Discuţia a rămas tot la capitolul dulciuri şi mezzo-soprana a mărturisit că este mare fan ciocolată.
”Fiind pasionată de ciocolată, una din reţetele mele preferate este cea de ciocolată de casă. Am avut mari succese cu ea aici şi prin lume, căci se face simplu şi este delicioasă. Ciocolata mea de casă a fost apreciată de familie, prieteni sau de artişti cu care am colaborat, ca: Marco Gandini, Lawrence Brownlee, Donata D’Annunzio Lombardi, Bruno Praticò şi mulţi alţii… Plăcerea de a găti şi de a face surprize savuroase celor din jur mă urmează peste tot!” Am avut şi eu ocazia să gust. Minunată. Am întrebat-o de reţetă.
”Deşi ofer cu lux de amănunte reţetele solicitate, în cazul celei de ciocolată de casă fac excepţie, căci are un secret pe care eu l-am inventat şi care-i dă o textură şi un gust aparte. Am rezistat numeroaselor oferte de schimburi de reţete, din partea colegilor mei de pretutindeni!” De ce nu? Până la urmă, unele experienţe sunt irepetabile în viaţă. Şi totuşi, oare eu nu pot face? Şi aşa uite aşa, Oana Andra m-a provocat să îmi creez singură reţeta mea de ciocolată de casă. Am derivat de la reţeta clasică de ciocolată de casă. Am folosit mai multă cacao, unt, dar am pus şi flori uscate de soc şi puţin cardamom.

foto 123RF.com

Fotografii –  123RF.com şi arhiva personală a Oanei Andra

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân