Cele mai bune alimente pentru ficat gras, sufocat de grăsime

Ficatul gras se vindecă prin alimentație corectă! Află care sunt cele mai bune alimente pentru ficat gras pe care ar trebui să le consumi mai des.
  • Publicat:

Boala de ficat gras afectează aproape o treime din populaţia adultă şi este unul dintre cei mai importanţi factori care contribuie la insuficienţa hepatică. Boala de ficat gras nonalcoolică este diagnosticată cel mai frecvent la persoanele care suferă de obezitate sau sedentarism şi la cele care au o dietă nesănătoasă. Află care sunt cele mai bune alimente pentru ficat gras! 

Una dintre principalele modalităţi de a trata boala hepatică grasă, indiferent de tipul acesteia, este dieta. După cum sugerează şi numele, boala hepatică grasă înseamnă că există un nivel prea mare grăsime în ficat.

În general, dieta pentru boala hepatică grasă include o mulţime de fructe şi legume, plante cu conţinut ridicat de fibre cum ar fi leguminoasele şi cerealele integrale, foarte puţin zahăr adăugat, sare, grăsimi trans, carbohidraţi rafinaţi şi grăsimi saturate.

Citește și: Alimentul de 1 leu pe care să-l mănânci zilnic pentru imunitate. E bun și pentru slăbit, toți nutriționiștii îl recomandă

Iată care sunt cele mai bune alimente pentru ficat gras pe care ar trebui să le consumi mai des.

Cele mai bune alimente pentru ficat gras: legume verzi, tofu, pește

Broccoli este indicat pentru a preveni acumularea de grăsimi în ficat la şoareci. Consumă mai multe legume verzi, cum ar fi spanacul, varza de Bruxelles şi salata creaţă.

Un studiu efectuat de Universitatea din Illinois asupra şobolanilor a constatat că proteina din soia, care este conţinută în alimente precum tofu, poate reduce acumularea de grăsimi în ficat. În plus, tofu este scăzut în grăsimi şi bogat în proteine.

Peştii graşi, cum ar fi somonul, scrumbia, sardinele, tonul şi păstrăvul, au un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3. Aceştia pot ajuta la îmbunătăţirea nivelului de grăsime de la nivelul ficatului şi reduc inflamaţia.

Citește și: Condimente care previn pierderile de memorie și ajută la slăbit. Pune-le mai des în mâncare!

Cele mai bune alimente pentru ficat gras: nuci, avocado, lactate

Nucile sunt bogate în acizi graşi omega-3. Cercetările constată că persoanelor cu boli hepatice grase care mănâncă nuci le-au fost îmbunătăţite rezultatele testelor funcţiei hepatice.

Avocado este bogat în grăsimi sănătoase, iar cercetările sugerează că acesta conţine substanţe chimice care ar putea încetini leziunile hepatice. Este de asemenea bogate în fibre, lucru care poate ajuta la controlul greutăţii.

Produsele lactate sunt bogate în proteine din zer, care pot proteja ficatul, spune un studiu efectuat pe şobolani în 2011.

Citește și: Cele mai bune alimente pentru colon. Ce să mănânci ca să elimini toxinele din intestine

Cele mai bune alimente pentru ficat gras: usturoi, semințe, ulei de măsline

Seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care poate proteja ficatul.

Uleiul de măsline are un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3. Este mai sănătos pentru gătit decât margarina, untul sau uleiul de floarea-soarelui. Cercetările constată că uleiul de măsline ajută la scăderea nivelului de enzime hepatice şi la controlul greutăţii.

Usturoiul nu numai că adaugă aromă alimentelor, dar studiile experimentale arată de asemenea că suplimentele cu praf de usturoi pot ajuta la reducerea greutăţii corporale şi a grăsimilor la persoanele cu boala hepatică grasă

Citește și: Ce beneficii are uleiul de măsline cu zeamă de lămâie, pe stomacul gol

Băuturi pentru ficat gras: cafea și ceai verde

Studiile au arătat că în general consumatorii de cafea cu boală hepatică grasă suferă de mai puţine leziuni hepatice faţă de cei care nu consumă. Cofeina pare să reducă semnificativ cantitatea de enzime hepatice anormale la persoanele cu risc de boli hepatice.

Și ceaiul verde este benefic pentru sănătatea ficatului. Cercetătorii studiază dacă ceaiul verde poate reduce depozitarea grăsimilor în ficat şi poate îmbunătăţi funcţia hepatică, însă un lucru este sigur – ceaiul verde posedă multe beneficii, de la scăderea colesterolului la un somn sănătos.

Citește și: Ceai de slăbit bun și pentru ficat. Bea-l în loc de cafea! Dă energie, dar nu crește tensiunea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”