Deficit de proteine: 6 semne că nu consumi suficiente

Atunci când nu consumăm suficiente proteine, în timp, acest obicei poate avea impact asupra sănătăţii noastre.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Deficit de proteine: 6 semne că nu consumi suficiente
FOTO: 123rf.com

Corpurile noastre au nevoie de proteină pentru orice, aceasta fiind fundamentală pentru toate celulele din corp, fie că vorbim de piele, muşchi, oase, cartilaje, păr, orice. Tocmai de aceea, consumul zilnic de suficientă proteină este esenţial pentru organism pentru a repara celulele deteriorate şi pentru a ajuta la crearea altora noi. Atunci când nu consumăm suficiente proteine, în timp, acest obicei poate avea impact asupra sănătăţii noastre, în special atunci când urmezi o dietă şi nu îi oferi necesarul zilnic, lucru care face ca procesul de slăbire să nu fie atât de eficient pe cât te aştepţi.

Cantitatea necesară de proteină de care corpul are nevoie diferă de la o persoană la alta, în funcţie de vârstă, gen, înălţime, greutate şi, bineînţeles, cât de activă este. În general, este recomandat să consumăm 0.8 grame de proteină per kilogram, în funcţie de greutatea corpului. Adulţii tineri vor consuma mai uşor necesarul zilnic de proteină, datorită dietei diversificate pe care o au. În schimb, persoanele care cel mai probabil se confruntă cu un consum mic de proteină sunt cei care suferă de boli cronice sau care mănâncă prea puţin, cum ar fi veganii şi vegetarienii. Din fericire, câteva semne evidente ne semnalează consumul insuficient al acestui macronutrient.

Ai poftă de proteină. Atunci când nu consumi suficientă proteină, în scurt timp, corpul îţi spune acest lucru prin poftele pe care le ai. Aşadar, în caz că simţi nevoia să mănânci un sandwich cu piept de pui sau un bol cu supă de linte, ascultă-ţi corpul.

Ai poftă de dulce. Proteina împreună cu grăsimea se digerează mai greu decât carbohidraţii. Dacă una dintre mesele principale conţine prea mulţi carbohidraţi şi puţine proteine, se vor digera rapid, iar astfel se produce dezechilibrul glicemiei şi apare pofta de dulce. Ideal este să consumăm proteine alături de carbohidraţi ca digestia să se facă mai încet, iar glicemia să se schimbe treptat.

Părul este subţiat. Părul este făcut din proteină (keratină, mai exact). Dacă nu consumi suficiente proteine, în timp, vei observa schimbări la nivelul părului: va deveni tot mai subţire şi va cădea mai des. Asta pentru că organismul nu mai foloseşte proteina pentru a ajuta la creşterea părului, ci o depozitează.

Pielea şi unghiile nu au un aspect sănătos. Proteina este ideală şi pentru piele, pentru că ajută la creşterea noilor celule, dar şi pentru unghii, pentru a nu se exfolia şi pentru a nu mai fi moi. Dacă nu consumi suficientă proteină, unghiile se subţiază, iar pielea capătă un aspect exfoliat, iar deficitul de proteină poate duce la erupţii cutanate şi alte probleme dermatologice.

Îţi este rău tot timpul. Proteinele sunt necesare pentru a crea componente ale sistemului imunitar. Dacă nu consumăm suficiente proteine, sistemul imunitar este slăbit.

Te simţi obosită şi slăbită. Persoanele care nu consumă suficientă proteină se vor simţi lipsiţi de putere şi energie, aspecte care pot avea impact asupra sănătăţii, mai ales dacă nu urmezi o dietă sănătoasă, nu dormi suficient, eşti stresat şi nu faci sport.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”