Cancer oral: simptome, tratament şi modalităţi de prevenţie

Simptomele cancerului oral sunt greu de observat, dar comune sunt inflamaţiile din interiorul orajilor sau a buzei, care nu se vindecă.
  • Publicat:
Cancer oral: simptome, tratament şi modalităţi de prevenţie
FOTO: 123rf.com

Cancerul oral afectează buzele, gingiile, limba, cerul gurii şi chiar interiorul orajilor sau zona de sub limbă. Dar poate afecta şi amigdalele, gâtul sau vălul palatin, acolo unde cerul gurii întâlneşte gâtul, în sfera orofaringeală. Atât femeile, cât şi bărbaţii trecuţi de 45 de ani se pot confrunta cu această afecţiune, dar nu este o regulă general valabilă, putând apărea la orice vârstă. Mai mult, în urma unor studii s-a descoperit că predispuşi sunt şi cei care au un sistem imunitar slăbit, iar acelaşi lucru îl putem spune şi despre fumători. Aproape 90% dintre cei care se confruntă cu cancerul oral sunt fumători activi sau pasivi, indiferent de modalitatea folosită. De asemenea, consumatorii de marijuana se pot confrunta cu această boală. Să nu uităm că şi consumul de alcool poate duce la acest stagiu, mai ales dacă se consumă mai mult de o 1-2 băuturi într-o zi.

Cancer oral: simptome

În cazul cancerului oral, simptomele sunt greu de observat însă, cele mai comune sunt inflamaţiile din interiorul orajilor sau a buzei, care nu se vindecă. Probabil vei simţi o umflătură sau vei vedea o pată roşie sau albă în interiorul gurii, dar printre acestea se mai numără şi prezenţa durerilor, sângerările, schimbările vocii, ţiuitul urechilor şi prezenţa arsurilor care nu dispar.

Cancerul oral şi legătura cu HPV. HPV-ul se transmite prin sex, inclusiv sexul oral. Există numeroase tipuri ale acestui virus, iar multe dintre ele sunt în strânsă legătură cu cancerul. Câteva dovezi arată că aceste infecţii duc la apariţia cancerului la baza limbii sau în zona amigdalelor. Un vaccin pentru HPV te poate proteja împotriva virusurilor care cauzează cancerul oral însp, oamenii de ştiinţă nu sunt fermi convinşi de acest aspect. Pentru a evita să iei acest virus foloseşte prezervativul sau barajul dentar (o bucată subţire de latex care se aplică în zona anusului sau vaginului în timpul sexului oral pentru a evita transmiterea bolilor sexuale).

Cancer oral: cum se depistează

De cele mai multe ori, doctorii şi medicii dentişti depistează cancerul oral în timpul controalelor de rutină. Dacă observă semne ale unei probleme se vor uita atent atât în gură, cât şi în gât, uneori folosind o unealtă luminoasă. Dacă ceva li se pare suspicios, un test numit biopsie îi va ajuta să confirme prezenţa cancerului, aceasta fiind una dintre cele mai sigure modalităţi de a descoperi prezenţa cancerului. Astfel, doctorul va îndepărta o mică bucată din ţesut pentru a fi trimis în laborator pentru testare.

Cancer oral: tratament

Intervenţia chirurgicală. Aceasta este prima decizie a medicilor în tratarea cancerului oral, mai ales dacă se află în stadiu incipient. Astfel, doctorul va încerca să îndepăteze tumoarea, dar şi marginile şi ţesutul din apropierea zonei infectate, pentru a fi sigur că îndepărtează toate celulele canceroase. În unele cazuri, asta înseamnă să taie o parte din limbă, din cerul gurii sau chiar din mandibulă. Mai târziu, va fi nevoie de alte intervenţii ca acele zone să arate şi să funcţioneze ca înainte.

Radioterapia şi chimioterapia. Radioterapia foloseşte particule cu o energie la nivel înalt pentru a ucide celulele canceroase sau pentru a încetini dezvoltarea lor. În chimioterapie, medicamentele sub formă de pilule sau injecţii ajung în celulele sangvine şi ţintesc celulele canceroase. În funcţie de tipul de cancer cu care te confrunţi, poţi avea parte de ambele tratamente. Chiar dacă ai trecut printr-o intervenţie chirurgicală, vei avea nevoie de unul dintre aceste tratamente atfel încăt cancerul să nu reapară.

Cancer oral: cum poate fi prevenit

Câteva obiceiuri sănătoase de bază ar putea scădea şansele de a te confrunta cu apariţia cancerului oral.

  • Nu sta în soare. Soarele este în strânsă legătură cu apariţia cancerului. Poartă pălării şi nu uita de protecţia solară cu SPF mai mare de 15.
  • Nu fuma şi consumă mai puţin alcool.
  • Periază dinţii, foloseşte aţa dentară şi mergi la dentist pentru controalele de rutină.
  • Urmează o dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume. Vitamina A, de exemplu, care se regăseşte în lapte, ouă, spanac, morcovi şi ficatul de vită, poate preveni apariţia cancerului oral.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Terapii moleculare ţintite în cancer
Terapii moleculare ţintite în cancer
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: