Chirurgia oncoplastică, soluţia ideală în tratamentul cancerului de sân

Chirurgia oncoplastică este un nou concept de tratament al cancerului mamar, care permite ca pacienta să arate mai bine după operaţie decât înainte.
Chirurgia oncoplastică, soluţia ideală în tratamentul cancerului de sân

Incidenţa cancerului mamar este în creştere în România şi se estimează că în anii următori va ajunge la acelaşi nivel ca în ţările din Europa Occidentală, adică peste 10.000 de cazuri noi anual. Din păcate, în România, rata mortalităţii creşte în acelaşi ritm alarmant, spune prof. dr. Alexandru Blidaru, Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie. Iar asta din cauza prezentării la medic foarte târziu, când tratamentele nu mai reuşesc să fie la fel de eficiente. 

Chirurgia oncoplastică, soluţia ideală în tratamentul cancerului mamar

Cu ocazia celei de-a şasea ediţii a Conferinţei Naţionale cu participare internaţională dedicată cancerului mamar, intitulată „Metamorfoza tratamentului cancerului mamar”, prof. dr. Alexandru Blidaru a atras atenţia asupra modului în care s-a dezvoltat diagnosticul şi tratamentul cancerului de sân în România şi în lume.

„Chirurgia cancerului mamar a devenit mult mai nuanţată şi individualizată, iar renunţarea la mastectomie e un lucru care s-a întâmplat peste tot în lume, chiar dacă în ritmuri diferite. În România însă, din cauza contextului socio-economic, a diagnosticului de multe ori tardiv, a mentalităţii pacienţilor, medicilor şi populaţiei în general, mastectomia este încă privită ca singura soluţie sigură de vindecare a bolii şi, din păcate, multe paciente nu beneficiază de reconstrucţie mamară, chiar dacă există un program naţional în această direcţie”, spune doctorul.

Chirurgia oncoplastică este un nou concept de tratament al cancerului mamar, care permite ca pacienta să arate mai bine după operaţie decât înainte. Pentru a lua o decizie terapeutică bună, sunt necesare mai multe informaţii despre tumoră (tip histopatologic, profil imunohistochimic şi molecular), caracteristicile generale ale pacientei, dar şi particularităţile genetice. Altfel spus, înainte de a apela la intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorii mamare (chirurgia oncoplastică), este nevoie ca pacienta să facă analizele recomandate de medic, astfel încât să se aleagă cea mai bună variantă terapeutică.

Dacă în lume 60–80% dintre pacientele care au mastectomie beneficiază de reconstrucţie, în ţara noastră procentul este în jur de 5%

„Din păcate, sunt foarte puţine paciente care fac investigaţii preventive şi, când află că au o suspiciune de cancer mamar, intră într-o criză, amplificată de multe ori de cei din jur (familie, apropiaţi) şi uneori chiar de medici, de a efectua cât mai repede operaţia. Situaţiile în care pacienta află «astăzi» că are cancer şi a doua zi e programată pentru mastectomie, uneori chiar bilaterală, sunt consecinţa unor decizii pripite, care nu se bazează pe toţi factorii care trebuie cunoscuţi pentru o indicaţie terapeutică corectă.

Mentalităţile greşite de tipul «să tăiem răul de la rădăcină» şi «puncţia biopsie răspândeşte boala» sunt încă des întâlnite în rândul pacientelor şi chiar al medicilor”, subliniază dr. Alexandru Blidaru, Şef Disciplină Chirurgie Oncologică, UMF „Carol Davila”, Bucureşti.

Deşi în România avem acum mai multe cazuri de reconstrucţie mamară imediată decât în anii anteriori, suntem foarte departe de procentele de reconstrucţie postmastectomie efectuate la nivel mondial; dacă în lume 60–80% dintre pacientele care au mastectomie beneficiază de reconstrucţie, în ţara noastră procentul este în jur de 5%.

Loredana Batariga, 41 de ani, a depistat o tumoră agresivă la sân acum 4 ani şi jumătate. Pe când era însărcinată în luna a patra: „Sincer, ca orice pacient aflat în postura asta, mi-a trecut prin cap că până aici mi-a fost dat să trăiesc… şi am suferit îngrozitor… mi-au trecut tot felul de gânduri prin cap, dar era ceva normal… eram într-o stare de şoc. Am consultat câţiva doctori de specialitate oncologică şi toţi îmi recomandau să nasc prematur cu riscurile de rigoare, ca să mă salvez pe mine, sfat care nu mi se potrivea deloc, mai ales că acasă mai aveam o fetiţă de 10 ani cu handicap grav, diagnostic cu autism.”

Pacientele vor ca sânii să aibă o formă naturală şi vor să îşi păstreze calitatea vieţii

Loredana a găsit însă medicul care să o lase să ducă sarcina până la capăt, iar imediat după naştere a început investigaţiile necesare şi şedinţele de chimioterapie. A urmat intervenţia chirurgicală în timpul căreia i-a fost extirpat sânul, apoi, în timpul aceleiaşi intervenţii a făcut şi reconstrucţie mamară. „Mi-au rămas întipărite în minte cuvintele domnului doctor Blidaru.

Îmi spunea: «Să ştii că eu nu sunt Dumnezeu şi nu fac minuni! Grija mea este să te vindec!»”. De la operaţia Loredanei au trecut mai bine de 4 ani, iar femeia îi consideră pe doctorii care s-au ocupat de ea adevăraţi Dumnezei, pentru că au ajutat-o să trăiască şi pe ea, dar şi pe copilaşul ei.

„Chirurgia oncoplastică s-a modificat în ultimii ani. În primul rând pentru că aşteptările pacientelor au crescut, ele nu mai vor doar să se vindece, vor să îşi păstreze sânii atunci când este posibil, vor ca aceştia să aibă o formă naturală şi vor să îşi păstreze calitatea vieţii. De aceea, în prezent, combinăm tehnici chirurgicale oncologice şi plastice pentru a obţine rezultate estetice mai bune, se numeşte Chirurgie Oncoplastică”, a declarat dr. Benjamin Sarfati, Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, Centrul European Gustave Roussy, Paris, Franţa.

Un alt pacient, Silvia Lungu, a fost un pacient conştiincios, care şi-a făcut controale regulate la un an, întrucât avea antecedente în familie, mama ei murind de cancer la sân. Cu toate acestea, tumora a apărut la distanţă de 6 luni de la controlul precedent, când totul era în regulă. „Culmea este că am făcut testul pentru a vedea dacă era o formă genetică sau nu, având în vedere că mama murise de această afecţiune. Nu aveam însă gena. A fost un cancer care a apărut pur şi simplu, în 6 luni tumora crescuse la 4 cm. Sunt câteva lucruri care mi s-au părut importante în această experienţă. Să te înconjori de oameni care să nu te perceapă ca pe un bolnav şi să vorbească încontinuu numai despre asta. Şi foarte important să ai încredere în medicul tău şi în echipa dumnealui. Altfel, este foarte greu să faci faţă acestei provocări”, crede Silvia despre experienţa prin care a trecut la începutul acestui an.

Citește și: Cancerul la sân, cel mai mortal cancer în rândul femeilor din România. Dr. Linda Kanaan: Investigația necesară pentru diagnosticul precoce

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru - Medic Primar Chirurgie și Oncologie Medicală
Prof. Dr.  Alexandru Blidaru este Profesor Universitar, Șef Disciplină Chirurgie Oncologica, Departament Chirurgie - Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București. Şef Sectie Chirurgie şi Ginecologie Oncologică II – Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”