Ajută-ţi micuţul să-şi facă un jurnal!

Deşi vacanţa s-a sfârşit de multă vreme, cu siguranţă aţi făcut o groază de poze cu familia sau cu peisaje şi, bineînteles, aveţi ce povesti. Chiar dacă noile tehnologii fac ca amintirile să fie păstrate pe cele mai cool gadgeturi, o variantă de luat în calcul ar fi crearea unui jurnal.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ajută-ţi micuţul să-şi facă un jurnal!

Deşi vacanţa s-a sfârşit de multă vreme, cu siguranţă aţi făcut o groază de poze cu familia sau cu peisaje şi, bineînteles, aveţi ce povesti. Chiar dacă noile tehnologii fac ca amintirile să fie păstrate pe cele mai cool gadgeturi, o variantă de luat în calcul ar fi crearea unui jurnal.

Şi pentru că părinţii sunt modele pentru copii, începeţi voi primii, apoi atrăgeţi-i şi pe cei mici. Crearea unui jurnal este un bun prilej de a petrece ceva timp împreună, de a vă reaminti momentele cele mai frumoase de peste an, dar şi de a-i încuraja pe cei mici să exerseze scrisul şi de a da frâul liber imaginaţiei şi creativităţii. Începeţi prin a scrie zilnic câteva fraze, dar trebuie să o faceţi de plăcere, mai mult ca o joacă, nu ca o obligaţie.

Pentru  ca jurnalul să fie cât mai atractiv, înarmează-te cu lipici, foarfecă şi eventual câteva accesorii (mărgele, frunze, paiete) pentru a-l decora. Selectează câteva poze şi scoate-le la imprimantă. Lipiţi împreună una, două sau trei imagini, folosiţi-vă de accesorii şi ajută-l pe cel mic să scrie sub fiecare dintre ele mici impresii, gânduri, amintiri.

În afară de poze mai poţi printa personajele de desene animate favorite ale copilului (le găseşti uşor pe internet), pe care acesta le poate decupa şi lipi în jurnal, iar apoi descrie în cuvintele lor sau povesti în scris de ce sunt acestea preferatele lor.

Poţi alterna paginile decorate cu cele prin care doar se exprimă liber. Astfel, este un motiv bun pentru a-l determina pe micuţ să-şi pună gândurile în ordine şi să aibă o cursivitate . Poţi să-l încurajezi scriindu-i o temă de genul “Ziua asta mi-a plăcut pentru că…”,  “Anul acesta mi-ar plăcea să…”, “Îmi place să-mi petrec timpul cu…”. Bineînţeles că îi poţi fi alături şi poţi interveni dacă are nevoie de ajutor.

Dacă nu a învăţat încă să scrie sau dacă abia învaţă literele, lasă-l să-ţi dicteze, dar nu încerca să îi schimbi cuvintele sau construcţia frazei.

Pentru a-i uşura modul de expunere şi pentru a încerca să scoţi de la el cât mai multe informaţii, poţi interveni cu întrebări de genul “ce s-a întâmplat după aceea?”, “unde? ”, ”şi apoi? ”.

Scrie tu câteva propoziţii simple şi roagă-l pe micuţ să le copieze. Astfel, îl vei ajuta să înveţe să fie atent la ortografie, la punctuaţie şi la modul în care ai formulat propoziţia şi îl va ajuta să scrie mai bine.

Realizaţi împreună un dicţionar de cuvinte pe care să le folosească în propriile creaţii şi astfel are posibilitatea să aleagă.

Pe lângă exersarea scrisului, jurnalul poate ajuta copilul să-şi simplifice programul şi să se gândească mai bine la activităţile pe care le are făcut în decursul unei săptămâni.

De asemenea, scrisul îl poate ajuta să se elibereze de anumite gânduri sau frustrări legate de anumite întâmplări sau să-şi exprime sentimentele faţă de cei din jur.

Nu uita să-i apreciezi actul de creaţie. O încurajare nu strică nicioadată şi cu siguranţă îl va motiva să continue.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân