Zeabra (Galeopsis speciosa)

Denumire științifică: Galeopsis speciosa
Denumire populară: Zeabra, Limba Boului
Zeabra (Galeopsis speciosa)

Descriere

Zeabra este o plantă erbacee înrudită cu izma, creşte spontan în desişul pădurilor montane, este o plantă cu flori mari roşiatice sau alb- gălbui, dispuse la subsuoara frunzelor din partea superioară a tulpinei, asemănătoare cu florile de gura leului.

În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei .

Compoziţie

Printre compuşii care se regăsesc în zeabră se numără: mucilagii, uleiuri volatile, taninuri, glucide (galactoză, pentoză), rezine, principii amare, principii active antitumorale, compoziţia sărurilor minerale se apropie de cea a sângelui uman (siliciu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sodiu, fier).

Acţiune

Fitoterapia cu zeabră are acţiune emolientă, antiinflamatorie, antibacteriană, antitumorală, tonic amară, regenerator tisular, împiedică procesele de îmbătrânire , efect diuretic, drenor limfatic, depurativ, curăţă organismul  de compuşii toxici rezultaţi din metabolism, are acţiune imunomodulatoare,  tonică, remineralizantă, hrăneşte şi revigorează organismul după boli cronice, acţiune hemostatică.

În uz extern acţionează prin funcţia depurativă în vindecarea diverselor boli dermatologice.

Indicaţii terapeutice

Zeabra este recomandată în afectiuni respiratorii (bronşite, traheite, laringite, faringite, traheo-bronşite, tuberculoză pulmonară), afecţiuni tumorale cu diverse localizări, limfadenopatii, maladii limfoproliferative: leucemii, limfoame , convalescenţe prelungite, anemie.

În uz extern se foloseşte contra eczemelor, dermatozelor şi furunculozelor.

Administrare: infuzie, tinctură.

 

 

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”