Spânzul (Helleborus purpurascens)

Denumire științifică: Helleborus purpurascens
Denumire populară: Spânz, Iarba Nebunilor, Barba Lupului, Ouale Popii, Spunz, Cucurig, Cucuta
Spânzul (Helleborus purpurascens)

Descriere

Spânzul este o planta extrem de toxică, dar în egală măsură cu calităţi curative remarcabile. Creşte în pădurile de foioase sau prin fâneţe umede, în zonele de deal şi de munte.

Planta are un rizom lung până la 10 cm, din care se dezvoltă numeroase rădăcini, tulpina este erectă, bifurcată şi ramificată, înaltă până la 50 cm iar frunzele bazale au codiţa lungă, iar cele de pe tulpină au codiţa din ce în ce mai scurtă, pentru ca la vârful plantei frunzele să crească direct pe tulpină.

Florile de spânz nu au miros şi sunt formate din 5 elemente de culoare verde-purpurie spre margine.

În scop fitoterapeutic sunt folosiţi rizomii şi rădăcinile, din care se prepară diferite produse pentru uz extern.

Compoziţie

Spânzul are în compoziţie glicozizi (heleborină şi helebrină), saponozide, rezine, lactonă, protoanemonină, substanţe minerale, taninuri şi mucilagii.

 

Acţiune

Fitoterapia pe bază de spânz ajută la acumularea colecţiilor purulente şi eliminarea acestora, are acţiune antitumorală, citostatică, regenerant tisulară, purgativă, ocitocică, vasodilatatoare.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de unguent, alifie sau geluri, spânzul ameliorează durerile reumatismale articulare, spondilita anchilopoetică, artrozele, poliartritele, mialgiile şi nevralgiile.

De asemenea, produsele pe bază de spânz sunt recomandate în tromboze, tromboflebite, ulcer de gambă, senzaţie de picioare grele, inflamaţie şi tumefieri, luxaţii, entorse, bursite, tendenite şi varice.

Precauţii şi contraindicaţii

Toată planta este toxică atât proaspătă cât şi uscată. Trebuie folosite numai produse farmaceutice preparate cu o mare atenţie asupra dozelor de extras folosit.

Helebrina este un purgativ drastic, iar heleborina determină narcoza şi anestezia sistemului nervos central.

În caz de supradozaj apar simptome ca: vomă, iritaţii ale mucoaselor, hemoragii, ritm cardiac încetinit şi deces.

Contra intoxicaţiei cu spânz se pot face spălături stomacale, clisme sau cărbune medicinal.

Nu consumaţi preparate din spânz fără acordul medicului!

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?