Pufuliţă (Epilobium parviflorum)

Denumire științifică: Epilobium parviflorum
Denumire populară: Pufuliţă, Pufuliţă Cu Flori Mici, Ascoage, Sburătoare

Descriere

Pufuliţa este o plantă erbacee cu tulpină înaltă de 15-20 cm acoperita cu puf (de unde numele de pufulita), cu flori mici variind de la roz deschis la violet deschis, răspândită pe marginea drumurilor, râurilor, uneori cultivată în grădină.

În scop terapeutic se recoltează partea superioară a plantei, florile şi frunzele, care se culeg în septembrie, la sfârşitul sezonului de înflorire. Ele se usucă, apoi se folosesc la prepararea de infuzii, pulberi şi tincturi.

Compoziţie

Efectele benefice ale pufuliţei se sprijină în principal pe flavonoide şi tanini, dar au şi alte substanţe cu rol benefic, cum ar fi uleiurile volatile, acizii graşi, aminoacizii esenţiali, zaharurile, vitamina C, E, K şi numeroase săruri minerale.

 

Acţiune

Preparatele medicinale pe bază de pufuliţă au proprietăţi antiinflamatorii, decongestive, antiseptice, antitumorale, diuretice, hemostatice, imunomodulatoare, cicatrizante, colagoge (stimuleaza eliminarea bilei) etc.

Indicaţii terapeutice

Pufuliţa este  prescrisă adesea pentru uşurarea simptomelor adenomului de prostată, pentru tratarea sindromului colonului iritabil, a diareei, inflamaţiilor gâtului, ulceraţiilor bucale şi a iritaţiilor pielii precum eczema. Frunzele îmbunătăţesc fluxul urinar şi sunt benefice în tratamentul cistitei şi al vezicii iritabile.

Administrare: nu este recomandabil să folosiţi nici un fel de preparat din pufuliţă, de la infuzia simplă până la produse comerciale mai complexe, fără avizul şi prescripţia unui specialist.

Precauţii şi contraindicaţii

La depăsirea dozelor admise pot să apară aritmii cardiace, oprirea inimii în diastolă.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?