Fumăriţă (Fumaria officinalis)

Denumire științifică: Fumaria officinalis
Denumire populară: Fumăriţă, Fumul Pamantului, Iarba De Curca, Saftarea, Fierea Pamantului, Gusa Porumbelului
Fumăriţă (Fumaria officinalis)

Descriere

Fumăriţa este o plantă care colonizează câmpurile, gardurile vii şi zidurile vechi, fumăriţa se găseşte in Europa, fn Africa de Nord şi in Asia. Mănunchiurile de flori roz închis sau violet înfloresc toată vara.

Foliajul delicat, verde-albastru, este acoperit de un puf alburiu, iar imaginea pe care o oferă planta, asemănătoare unui fuior de fum ieşind din pământ, i-a generat, se pare, numele.

În scop terapeutic se utilzează partea aeriană sau vârfurile înflorite, folosite la prepararea de infuzii,  pulberi, extract uscat sau  tincturi.

Compoziţie

Fumăriţa conţine circa 30 de  alcaloizi – substanţe cu acţiuni farmaceutice puternice. Unul dintre ei, protopina, pare să
fie compusul cel mai activ.

Planta mai conţine flavonoide  (antiinflamatorii şi benefice pentru circulaţie), vitamina k, tanini, acizi organici, printre care acidul fumărie, şi mucilagiu.

Acţiune

Fumăriţa are acţiune carminativă, spasmolitică, laxativă, depurativă, sedativă, tonică, coleretică, hepatică, tonică şi febrifugă.

Indicaţii terapeutice

Sub forma de infuzie sau decoct, fumăriţa este indicată în caz de  boli hepatobiliare, renale, icter, obezitate, amenoree, constipaţie, ateroscreloză, hipertensiune arterială, febră, acnee, urticarii alimentare, iar în uz extern, sub formă de comprese sau gargară, este recomandată pentru stomatită, afte bucale sau eczeme.

În tratamentul problemelor digestive, ale colecistului, al aritmiilor cardiace, al hipertensiunii, astmului, eczemei şi acneei se prepară o infuzie din 2 linguriţe de flori uscate la 150 ml deapă clocotită şi se bea o canp cu 30 de minute îniante de mese sau se pun 30-50 de picături într-un pahar cu apă care se bea înainte de masă.

În tratamentul afecţiunilor de piele, se folosesc comprese înmuiate în infuzie de flori uscate aplicată de 2-3 ori pezi.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Până în acest moment, nu s-au semnalat efecte adverse sau toxicitate.

Supradoza poate provoca probleme gastrice.

A nu se folosi simultan cu medicamente antihipertensive sau destinate afecţiunilor cardiace.

A nu se utiliza în sarcină sau alăptare. Este contraindicată dacă suferiţi de glaucom sau sunteţi susceptibili de a face convulsii.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă