Cireşul (Cerasus vulgaris)

Denumire științifică: Cerasus vulgaris
Denumire populară: Cireş, Cireaş, Moacre, Ceras Paduret, Ceras Pasaresc, Cires Pasaresc, Cires Salbatec, Ciures, Malin, Malin Pasaresc, Vascusoara
Cireşul (Cerasus vulgaris)

Descriere

Cireşul este un pom fructifer întâlnit de la câmpie până în etajul montan şi prezintă o rădăcină ancorată puternic în sol, tulpină dreaptă, înaltă până la 20 m, cu scoarţa netedă ce se exfoliază în fâşii circulare.

Frunzele sunt mari şi aspre iar  florile sunt albe, lung pedunculate, dispuse câte 3-6 în fascicule şi înfloresc în lunile aprilie-mai.

Fructele sunt drupe de mărimi diferite, au o culoare roşie caracteristică şi de nuanţe diferite după soi iar  gustul lor diferă de asemenea de la dulce la amar sau chiar acrişor.

În scopuri medicinale se foloses cireşele (fructele), coaja sau lemnul copacului, cleiul rezultat în urma traumatismelor tulpinii şi codiţele de cireşe.
.

Cireşe – Compoziţie

Fructele conţin apă 90% ,vitamine A (40mg% ), B complex, C, minerale: fier, calciu, clor, magneziu, potasiu, zinc, mangan, bogate in potasiu 250mg/100gr de fruct, zaharuri ( mai importantă este levuloza, asimilabilă de către diabetici ) iar cozile de cireşe conţin flavonoizi, saponine, săruri de potasiu, taninuri catehice, antociani.

Cireşe- Acţiune

Calităţile terapeutice ale preparatelor din cireş sunt: antidiareic, diuretic, laxativ, depurativ, antiinflamator, remineralizant şi bun purificator al organismului, sedativ nervos.

 

Cireşe- Indicaţii terapeutice

Decoctul de codiţe de vişin sau de cireş (sau în amestec) este bun pentru tratamente în bolile de rinichi, fiind, totodată, un diuretic activ. Acest ceai este recomandat pentru reglarea activităţii intestinale. De asemenea, este indicat şi în afecţiuni cum ar fi diareea, pielita, pielonefrita, cistita. Ceaiul de codiţe de vişin şi de cireş poate fi consumat, însă, nu numai pentru a ameliora o afecţiune sau alta, ci şi pentru menţinerea unei stări generale bune.

Uleiul extras din sâmburii de cireşe este foarte util în algiile reumatismale şi dispariţia petelor sau negilor.

Fructele de cireş sunt recomandate a fi consumate de către diabetici sau de către cei care doresc să slăbească, pentru că au calitatea de a „amăgi” foamea, dar totodată remineralizează organismul.

În uz extern, sub formă de pastă din fructe proaspete zdrobite sau aplicaţii de clei, se pot ameliora afecţiuni precum migrenele, micozele cutanate sau plăgile cutanate hemoragice.

Cireşe – Precauţii şi contraindicaţii

Este contraindicat consumul excesiv al fructului proaspăt în caz de dispepsie. Se recomandă în astfel de cazuri folosirea cireşelor în scop terapeutic mai degrabă sub formă de compoturi şi dulceţuri.

Cireşe – În cosmetică

Din cireşe proaspete zdrobite se pot face măşti de faţă naturale, care au capacitatea de a hidrata  pielea, curăţă şi revitalizează.

De asemenea, cireşele au o cantitate mare de silicon, substanţă care ajută la menţinerea sănătăţii unghiilor şi părului.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă