Ceai de MESTEACĂN

Denumire științifică: Betula pendula
Producător: DaciaPlant

Mesteacănul face parte din familia Betulaceae, fiind un arbore foios, cu scoarţa albă şi netedă şi frunze ovat-triunghiulare, dinţate, care rezistă în cele mai grele condiţii de climă, sol sau altitudine. Creşte în zona de dealuri joase şi de câmpie, unde suportă foarte bine arşiţa şi seceta, în depresiunile adânci, unde înfruntă gerurile iernii, ori în zonele montane abrupte, unde se agaţă efectiv de stânci şi rezistă vânturilor cele mai puternice. În acord cu capacitatea sa vitală extraordinară, frunzele mesteacănului au proprietăţi terapeutice foarte puternice. Se mai numeşte mesteacăn alb sau mastacân.

Actiuni

INTERN:

Diuretic (cu eliminare de acid uric), diaforetic şi hipotermizant, depurativ, antiseptic urinar şi intestinal, antibacterian (faţă de Escherichia coli), hipocolesterolemiant, dizolvă calculii urinari.

EXTERN:

Antiseptic, antiinflamator, tonic capilar (stimulează creşterea şi regenerarea părului).

Contribuie la

INTERN:

– funcţionarea normală a sistemului urinar, prin ameliorarea diurezei şi a capacităţii de detoxifiere a rinichilor

– menţinerea concentraţiei normale a colesterolului în sânge.

EXTERN:

– eliminarea disconfortului care apare la nivelul pielii

– menţinerea sănătăţii scalpului şi combaterea căderii părului.

Indicatii

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: edeme, nefrită, litiază renală, hipertensiune arterială, gută, uricemie, hipercolesterolemie, reumatism, febră tifoidă, tifos exantematic.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: răni, eczeme, dermatite, pentru creşterea şi regenerarea părului.

Precautii

REACŢII ADVERSE:

Pot apărea uşoare iritaţii la nivelul tubului digestiv (datorită monotropitozidei).

SUPRADOZARE:

La doze mari (peste 100 de grame de frunze pe zi) mesteacănul este toxic, producând tulburări digestive (inflamaţii intestinale, dureri abdominale violente, anorexie).

Contraindicatii

Sarcină, alăptare, copii mici, alergie la mesteacăn.

Forma de prezentare: 50 g

Administrare:

INTERN:

pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.

macerat la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.
infuzie – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.

EXTERN:

– pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul pielii se aplică local sub formă de cataplasme care se obţin astfel: 1-2 linguri cu pulbere fin măcinată se amestecă cu apă caldă astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern. Deasupra se aplică un pansament care să poată menţine cataplasma la locul afectat minim 3 ore

– pentru menţinerea sănătăţii scalpului şi combaterea căderii părului se clăteşte părul după spălare şi se fricţionează pielea capului cu maceratul sau infuzia de plantă.

Ingrediente:

Mesteacăn (Betula pendula) – flori.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Produse gemoterapice în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal