Captalanul (Petasites hybridus)

Denumire științifică: Petasites hybridus
Denumire populară: Brusture Dulce, Cucuruz Rosu, Floarea Ciumei, Sudoarea Laptelui, Gula De Balta, Clococean
Captalanul (Petasites hybridus)

Descriere

Captalanul este o plantă erbacee răspândită în special în zona alpină, cu rădăcina cărnoasă şi lungă, frunze acoperite de peri, cu marginea zimţată şi flori de dimensiuni mici, grupate, de culoare roşie sau alb pătat, cu miros plăcut, dulceag.
În scop fitoterapeutic se utilizează florile, frunzele şi rizomii. 

Compoziţie

Captalanul conţine 2 substanţe cu totul deosebite ca efect terapeutic: patzina şi inulina. De asemenea, planta mai conţine ulei volatil, săruri minerale, rezine, substanţe amare, mucilagii şi proteine.

Acţiune

Captalanul are efect diuretic, diaforetic, calmant, vasodilatator, analgezic, expectorant, antiasmatic, hipotensiv şi antispastic.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de infuzie sau decoct, pentru uz intern, captalanul se foloseşteîn tratarea astmului bronşic, colicilor biliare, meterorismului abdominal, hipertiroidiei, migrenelor, tusei, bolilor reumatice, hipertensiunii arteriale, insomniilor şi ulcerului gastrointestinal.

În uz extern, sub formă de spălături locale, comprese sau cataplasme, captalanul este eficient în tratamentul acneei, arsurilor, înţepăturilor de insecte, inflamaţiilor, hemoroizilor, furunculozei şi ulceraţiilor.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Captalanul se administrează numai sub îndrumarea specialistului, deoarece anumite substanţe din plantă cum este petazina, de exemplu, poate avea efecte negative asupra sistemului nervos.

Preparatele pe bază de captalan nu sunt recomandate femeilor gravide şi celor care alăptează.

 

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă