Yucca (Yucca filamentosa)

Denumire științifică: Yucca filamentosa
Denumire populară: Yucca De Grădină
Yucca (Yucca filamentosa)

Descriere

Yucca este foarte asemănător cu palmierii, originar din deşerturile Americii de Nord şi de Sud dar care poate fi cultivat şi întreţinut şi în ghiveci.

Există mai multe specii de Yucca (aproximativ 40) dintre care cele mai cultivate şi apreciate specii sunt: Y. Filamentosa, Y. Elephantipes, Y. aloifolia, Y. Glorisa.

În funcţie de variatate, yucca poate să se prezinte sub formă de arbust, cu tulpina solidă, groasă, chiar trunchi bine reprezentat sau poate să apară ca o rozetă de frunze la nivelul suprafeţei pământului din ghiveci.

Frunzele sunt lanceolate, verzi sau chiar verde-închis cu margini fin dinţate, dispuse în formă de rozeta ( Y. aloifolia).

În general florile se desfac la începutul toamnei sub forma unor ciorchini verticali sau grupuri dese de inflorescenţe alb-gălbui.

În scop fitoterapeutic se utilizează în special rădăcina dar sunt recoltate şi utilizate şi florile, seminţele şi frunzele.

Compoziţie

Planta conţine vitamine A, B2, C, minerale fier, mangan, magneziu, fosfor, seleniu, proteine (9.4%), lipide ( 2.3%), tanin, pigmenţi (beta-caroten, clorofila), sapogenine steroidale (saponina), enzime, antioxidanţi şi silicon.
De asemenea, este o importantă sursă de fitosteroli.

Acţiune

Yucca are acţiune terapeutică antiinflamatoare, antivirală, diuretică, detoxifiantă, îmbunătăţeşte metabolismul.
Planta este utilizată atât în scop terapeutic cât şi ca planta ornamentală, supliment alimentar şi ceai.

Indicaţii terapeutice

Preparatele pe bază de yucca ajută în cazurile de artrită, gută, reumatim, prostatită, detoxifierea organismului, ameliorează durerile de cap şi inflamaţiile, reduce colesterolul, boala Addison, oboseala fizică, iar ca uz extern este indicată în vindecarea herpesului, bolilor de piele şi a rănilor.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Pe parcursul unei cure cu Yucca trebuie asigurat un aport ridicat de lichide, de aproximativ 2-3 litri pe zi.

în primele zile ale curei de detoxifiere poate apărea diareea, poliuria (eliminarea de cantităţi crescute de urină), scăderea glicemiei sau a concentraţiei de potasiu în sânge. Toate aceste efecte sugerează accelerarea eliminării toxinelor din organism.

Reacţii de acest gen pot fi preîntâmpinate printr-o dozare corespunzătoare, o alimentaţie raţionala şi un regim alimentar alcătuit de un dietetician.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica