Talpa gâştii (Leonurus cardiaca)

Denumire științifică: Leonurus cardiaca
Denumire populară: Talpa Gâştii, Creasta Cocoşului, Somnişor, Coada Leului
Talpa gâştii (Leonurus cardiaca)

Descriere

Talpa-gâştii este o plantă erbacee, ale cărei frunze imită conturul labelor de gâscă de unde şi una din denumirile ei populare.
Cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei benefice asupra inimii explică denumirea latinească a plantei. Se găseşte răspândită pe poieni şi fâneţe, la marginea drumurilor, a pădurilor, pe lângă garduri, terenuri necultivate din zona de câmpie şi de dealuri.

În scop terapeutic se recoltează partea aeriană a plantei.

Compoziţie

Planta de talpa-gâştii este bogată în uleiuri volatile, acizi flavonici, acizi organici, flavonoide, acizi polifenolcarboxilici, alcaloizi (leunucardina, stachidrina), principii amare (lactone), iridoite, heterozide cardiotonice bufadienolidice, glicozide (heterozizi) cardiotonici (strofantidina, leonurina),  fitosteroli, rezine, saponozide, taninuri, vitamine A, C, E, betacaroten, minerale şi acizi organici.

Acţiune

Preparatele fitoterapeutice pe bază de talpa gâştii au acţiune sedativă, calmantă, asupra sistemului nervos central şi vegetativ, eficientă în insomnie (este de 3 ori mai puternică decât valeriana), anxio-depresiva şi relaxantă a fenomenelor de somatizare în disfuncţii neuro-vegetative respiratorii (crize de astm, dispnee funcţională), cardio- vasculare (palpitaţii, tulburări de ritm, precordialgii, de cauză nervoasă), digestive (epigastralgii), tulburări de menopauză, tulburări nevrotice diverse, vasodilatatoare, hipotensivă, acţiune relaxantă a musculaturii netede a vaselor de sânge, cardiotonică, antiaritmică, creşte tonusul musculaturii uterului, acţiune cicatrizantă, antiinflamatorie, antiseptică.

Indicaţii terapeutice

Talpa-gâştii este indicată în distonii neurovegetative, afecţiuni cardiovasculare de cauză nervoasă, tulburări nervoase apărute la menopauză (stări de nelinişte, nervozitate, insomnii, palpitaţii, lipsa încrederii în sine, labilitate psiho-afectivă).

Administrare:

Infuzia se prepară din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, se strecoară şi se administrează 2-3 căni pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

La administrare îndelungată sau doze excesive poate apărea senzaţia de sete intensă şi tulburările digestive .

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica