Tătăneasa (Symphytum officinale)

Denumire științifică: Symphytum officinale
Denumire populară: Tătăneasă, Buruiana Lui Tatin, Foaia Lui Tatin, Iarba Tatii, Lutatina, Tatana, Radacina Neagra, Iarba Baloasa, Barba Tatei, Pojarne, Taciune, Iarba Intaritoare
Tătăneasa (Symphytum officinale)

Descriere

Tătăneasa este o plantă erbacee care creşte în locuri umede, la marginea pâraielor, văile râurilor, zăvoaie, şanţuri, preferă solurile argiloase, pe care bălteşte apa, răspândindu-se din zona de câmpie până la deal.

În scop terapeutic se foloseşte rizomul şi rădăcina, care nu se recoltează în perioada de înflorire a plantei; recoltarea se face primăvara devreme până în luna martie sau toamna din luna septembrie până la venirea iernii, deoarece în această perioadă rădăcinile secretă maximum de alantoină, substanţă biologic-activă care dă valoare terapeutică plantei.

Beneficii

Tătăneasa poate fi folosită sub formă de ceai pentru stomac deranjat, ulcer, menstruatii abundente, diaree, urină cu sânge, tușe persistența, respirație dureroasă (pleurită), angină pectorală (dureri în zona pieptului) sau bronșită.

Această poate fi, deopotrivă, aplicată pe piele pentru atenuarea rănilor sau a inflamațiilor articulare, pentru diminuarea vanatailor sau vindecarea fracturilor. Dar, să le luăm pe rând.

Remediile cu tătăneasă pot fi folosită pentru a trata afecțiunile de la nivel cutanat, intrucat plantă posedă numeroase beneficii din acest punct de vedere.

  • Accelerează vindecarea rănilor: aplicată direct pe piele, sub formă de compresă, tătăneasa grăbește vindecarea pielii atunci când ai de-a face cu o rana.
  • Poate reduce durerile: proprietătile curative ale tatanesei fac din ea un remediu eficient pentru tratarea durerilor de orice fel, îndeosebi cele musculare sau articulare.
  • Are efecte anti-inflamatoare: substanțele anti-inflamatoare din plantă pot ajută la tratarea artritei, gutei sau altor afecțiuni de natură inflamatorie.
  • Este adjuvant în vindecarea oaselor fracturate: bogată în calciu, planta de tătăneasă are capacitatea de a accelera procesul de vindecare în cazul oaselor fracturate, entorselor sau intinderilor musculare și nu numai.
  • Atenuează ciupiturile și înțepăturile de insecte: rădăcina de tătăneasă aplicată local, poate reduce iritațiile și calma pruritul în cazul ciupiturilor de țânțari, înțepăturilor de albine sau chiar mușcăturilor de păianjeni.

Tătăneasa – Compoziţie

Tătăneasa are în compoziţie numeroase uleiuri volatile, mucilagii, alcaloizi (simfitocinoglosină, consolicină, consolidină, coniferidină, cinoglosină, necine nesaturate), alantoină, colină, asparagină, taninuri catehice, compuşi fenol-carboxilici (acid cafeic, clorogenic), acid litospermic, compuşi triterpenici, aminoacizi şicarotenoizi.

Tătăneasa – Acţiune

Fitoterapia cu tătăneasă are acţiune cicatrizantă, remineralizantă, hemostatică, regenerantă, antiinflamatorie, antitumorală, anticancerigenă.

Tătăneasa – Indicaţii terapeutice

Datorită mucilagiului emolient, tătăneasa este un agent de vindecare puternic în ulcer gastric şi duodenal, hernie hiatală,  colite ulcerale şi  ulcere varicoase cronice.

Indicaţiile specifice pentru tătăneasa includ: tuse şi răceală, ulcer gastric şi duodenal, inflamaţie gastro-intestinală, hemoptizie (eliminare de sânge prin tuse), hematemeză (vomă cu sânge), prurit anal, ulceraţii cronice supurative, răni la articulaţii şi muschi, sudarea întârziată a fracturilor, traumatisme la ochi, iritaţie pulmonară, pneumonie, inflamaţia stomacului.

Mod de administrare:

  • Prepararea decoctului: se adaugă 1-3 lingurițe de plantă uscată în conținutul unei căni cu apă fierbinte și se lasă la infuzat preț de 10-15 minute. Se consumă de 3 ori pe zi.
  • Prepararea tincturii: se pun 20 de linguri rase de pulbere de tătăneasă într-un vas și se adaugă 3 părți alcool alimentar96 gr. și o parte de apă, atât cât să cuprind pulberea și să rămână o peliculă de alcool de 5 cm deasupra. Se lasă la macerat preț de 10 zile, apoi se stoarce și se filtrează. Se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare. Se aplică 2-4 ml de tinctura de 3 ori pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

Nu prezintă riscuri de toxicitate decât la depăşirea dozelor admise.

În timp ce plata este bine cunoscută pentru beneficiile sale curative, ei bine, această prezintă și unele riscuri. Tătăneasa conține numeroși compuși ce pot dauna ficatului. De altfel, poate fi și cancerigenă.

Plantă de tătăneasă conține unele substanțe toxice care pot provoca leziuni hepatice severe și chiar moartea în unele cazuri avansate, de aceea această nu trebuie luată niciodată pe cale orală. Substanțele toxice din consola pot fi absorbite de piele, de aceea chiar și unguentele sau tinctura de tătăneasă trebuie folosite doar pentru pentru perioade scurte de timp și numai sub atentă supraveghere a unui medic.

Remediile cu plantă de tătăneasă nu se vor aplică NICIODATĂ pe răni deschise și nu vor fi folosite de persoanele care suferă de răni hepatice, alcoolism sau cancer.

Copiii, vârstnicii sau femeile însărcinate sau care alăptează, de asemenea, nu ar trebui să folosească deloc remediile cu tătăneasă.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?