Răchiţan (Lythrum salicaria)

Denumire științifică: Lythrum salicaria
Denumire populară: Răchiţan, Brileancă, Gălbejoară, Floarea Zanei, Lemnus
Răchiţan (Lythrum salicaria)

Descriere

Răchiţanul este o plantă erbacee răspândită în locuri mlăştinoase din zona de câmpie până la cea montană, abundentă în Lunca şi Delta Dunării.

Frunzele de răchiţan sunt alungit-eliptice, cele inferioare dispuse câte trei într-un verticil, iar cele superioare sunt opuse sau al­terne iar  florile roşii-violacee alcătuiesc inflorescenţe dese la extremitatea tulpinii.

Şi-a căpătat locul binemeritat în arsenalul fitoterapiei prin miile de cazuri vindecate din epidemiile de dizenterie din timpul primului şi celui de-al doilea război mondial.

De la această plantă se recoltează părţile aeriene, care se culeg în timpul în­floririi (iunie—septembrie).

Compoziţie

Planta conţine galo-taninuri (5-10%), salicarină, hidroxid feric, substanţe de natură flavonoidică,  heterozide, orientină, pigmenţi antocianici-diglicozide ale malvidolului şi galactozide ale cianidolului, colină, glucoză, amidon, un fitoncid cu activitate antibiotică, substanţe antibiotice, pectine, carotenoizi, substanţe minerale şi urme de ulei volatil.

Acţiune

Răchiţanul se întrebuinţează intern ca antidizenteric, antidiareic, în gastroenterite, antihemoragic, antiseptic extern şi cicatrizant.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de infuzie, decoct, pulbere sau extract fluid din plantă, răchiţanul esteindicat în colite de fermentaţie, diaree, dizenterie,  epistaxis, flux menstrual dereglat, hemoptizie, hemoragii gastrointestinale,  metroragii,  infestări cu stafilococ auriu (s. aureus) şi baccilii dizenterici.

În uz extern, sub formă de  comprese, irigaţii vaginale sau băi cu decoct de plantă mărunţită, răchiţanul poate fi eficient în tratarea diverselor dermatoze, eczeme, leucoree, prurit lulvar, răni, ulcer varicos, urticarie şi vaginite.

Precauţii şi contraindicaţii

În cazurile de constipaţie cronică, planta se administrează cu prudenţă, eventual luându-se în paralel şi remedii laxative (ulei de ricin, tărâţe de grâu,  cruşin etc.).

În cosmetică

Pentru tenul iritat, înroşit, sunt recomandate măştile din suc proaspăt de răchiţan sau de infuzie foarte concentrată, 2 linguri de smântână şi un albuş de ou. Amestecul se aplică pe faţă şi se lasă 30 de minute pentru a acţiona, după care se îndepărtează cu un tampon cu apă călduţă.

De asemenea, compresele cu infuzie de răchiţan sunt indiciate pentru tenurile cu pori dilataţi şi acnee,

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica