Pufuliţă (Epilobium parviflorum)

Denumire științifică: Epilobium parviflorum
Denumire populară: Pufuliţă, Pufuliţă Cu Flori Mici, Ascoage, Sburătoare

Descriere

Pufuliţa este o plantă erbacee cu tulpină înaltă de 15-20 cm acoperita cu puf (de unde numele de pufulita), cu flori mici variind de la roz deschis la violet deschis, răspândită pe marginea drumurilor, râurilor, uneori cultivată în grădină.

În scop terapeutic se recoltează partea superioară a plantei, florile şi frunzele, care se culeg în septembrie, la sfârşitul sezonului de înflorire. Ele se usucă, apoi se folosesc la prepararea de infuzii, pulberi şi tincturi.

Compoziţie

Efectele benefice ale pufuliţei se sprijină în principal pe flavonoide şi tanini, dar au şi alte substanţe cu rol benefic, cum ar fi uleiurile volatile, acizii graşi, aminoacizii esenţiali, zaharurile, vitamina C, E, K şi numeroase săruri minerale.

 

Acţiune

Preparatele medicinale pe bază de pufuliţă au proprietăţi antiinflamatorii, decongestive, antiseptice, antitumorale, diuretice, hemostatice, imunomodulatoare, cicatrizante, colagoge (stimuleaza eliminarea bilei) etc.

Indicaţii terapeutice

Pufuliţa este  prescrisă adesea pentru uşurarea simptomelor adenomului de prostată, pentru tratarea sindromului colonului iritabil, a diareei, inflamaţiilor gâtului, ulceraţiilor bucale şi a iritaţiilor pielii precum eczema. Frunzele îmbunătăţesc fluxul urinar şi sunt benefice în tratamentul cistitei şi al vezicii iritabile.

Administrare: nu este recomandabil să folosiţi nici un fel de preparat din pufuliţă, de la infuzia simplă până la produse comerciale mai complexe, fără avizul şi prescripţia unui specialist.

Precauţii şi contraindicaţii

La depăsirea dozelor admise pot să apară aritmii cardiace, oprirea inimii în diastolă.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica