Prunul (Prunus domestica)

Denumire științifică: Prunus domestica
Denumire populară: Prun, Perje, Bardace
Prunul (Prunus domestica)

Descriere

Prunul este un pom fructifer  care poate atinge până la 15 metri înălţime, cu frunze eliptice, flori albe şi fructe alungite, de culoare vineţie, sunt cărnoase şi au gust dulce.

La noi se cultivă ca plantă de gră­dină sau în livezile din zona de deal şi de munte. Este poate cel mai răspândit pom fructifer din ţara noastră.

În scop fitoterapeutic se utilizează fructele şi frunzele.

Compoziţie

Fructele şi frunzele de prun conţin apă 87%,  zaharuri, acizi organici, pectină, săruri  minerale (fosfor, fier, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, mangan), lipide, albumine, proteine, vitamina A, B, şi C, acid benzoic şi mucilagii.

Acţiune

Prunele consumate ca atare şi infuzia din frunze se întrebuinţează ca laxativ, emolient, nutritiv, febrifug, uşor diuretic, dar mai ales este un excelent reglator al tranzitului intestinal, vermifug şi un stimulent al ficatului leneş.

Indicaţii terapeutice

Prunele contribuie la scăderea acidităţii sucului gastric, ceea ce le face utile în gastrite, ulcer gastric şi duodenal, anemie, înlătură starea de oboseală, sunt stimulente ale sistemului muscular, potasiul participă la metabolismul miocardului, menţine tensiunea arterială în limite normale, reduce acţiunea radicalilor liberi, care pot fi cauza bolilor cardiovasculare sau degenerative, au proprietăţi antipiretice, antihelmintice, efect diuretic, ajutând la eliminarea apei din ţesuturi, fiind eficiente în prevenirea celulitei, edemelor, bolilor rematice, aterosclerozei.

De asemenea, prunele detoxifică  ficatul scăzându-i chiar volumul în cazurile în care este mărit, ajută bila în colecistite şi dischinezii biliare, sunt utile în ulcerele stomacale şi duodenale şi au acţiune vermifugă, înlăturând viermii intestinali.

În plus, băile de şezut în infuzie de frunze de prun ajută la eliminarea hemoroizilor.

Precauţii şi contraindicaţii

Consumul de prune nu este recomandat diabeticilor şi persoanelor care doresc să slăbească deoarece au un conţinut crescut de zahăr.

În cosmetică

Fructele proaspete se folosesc pentru tenurile grase, cu pori deschişi. Astfel, se pot face măşti din pulpă de prune, care se lasă să acţioneze 20 minute, după care se curăţă cu apă călduţă. Rezultatul va fi o piele curată, revigorată şi fără imperfecţiuni.

Masca din prune zdrobite este folosită frecvent  de femei pentru calitatea ei astringentă, fiind excelentă pentru refacerea pielii şi pentru estomparea ridurilor.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica