Porumbar (Prunus spinosa)

Denumire științifică: Prunus spinosa
Denumire populară: Porumbar, Mărăcine, Porumbel

Descriere

Porumbarul  este un arbust spinos din familia rozaceelor, care creşte pe dealuri şi câmpii, la marginea drumurilor şi pãdurilor, formând tufãrişuri dese prin care nici sãlbãticiunile nu îndrãznesc sã treacã de teama spinilor.

În scop terapeutic se folosesc florile, mugurii frunzelor care apar abia după ce florile au fost risipite de vânt şi fructele mature.

Compoziţie

Florile conţin flavonoizi, acizi organici, cvercitinã, sãruri de magneziu şi potasiu, substanţe glicozidice. Fructele conţin glucide, acizi organici antociani, taninuri, polifenoli, vitamina C, sãruri de calciu şi magneziu.

Acţiune

Florile au proprietãţi sedative, laxative şi diuretice, fructele au acţiune antidiareicã, astringentã iar mugurii au acţiune imunomodulatoare, tonică generală, stimulent al mecanismelor de creştere şi dezvoltare şi activează axul hipofizo-hipotalamo-suprarenaliană, reglând dezechilibrele  hormonale,

 

Indicaţii terapeutice

Preparatele medicinale din fructe sunt indicate în diaree, dizenterie, pentru calmarea durerilor de stomac, pentru stimularea digestiei, în dischinezii biliare, iar tratamentele fitoterapeutice din flori de porumbar sunt recomandate în afecţiunile rinichilor şi cãilor urinare.

Administrare:

Infuzia se face din 1 linguriţã de flori la 1 canã cu apã. Se beau 2-3 cãni pe zi.

Decoctul se preparã din 1 linguriţã de fructe uscate, la 1 canã cu apã. Se fierbe 15-20 de minute dupã care se strecoarã. Se beau 2-3 cãni pe zi.

Gemoderivatul din muguri de porumbar se administrează 30-50 de picături de 1-3 ori pe zi sau 50-70 de picături o singură dată pe zi şi  este indicat în cazurile de anorexie, inapetenţă, tulburări de creştere şi dezvoltare, deficit imun, bronşite cronice la vârstnici, furunculoze, dereglări de ciclu menstrual sau întârzierea menarhei la pubertate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica