Pir (Agropyrum repens)

Denumire științifică: Agropyrum repens
Denumire populară: Pir
Pir (Agropyrum repens)

Descriere

Pirul este o plantã ierboasã cu tulpinã înaltã de 1-1,5 m, de culoare verde-cenuşie. În partea superioarã face un spic asemãnãtor cu cel al grâului. Rãdãcina este foarte adâncã, lungã de mai mulţi metri şi ramificatã. Chiar dacã este tãiatã în bucãţi, reface planta din fragmentele rãmase. Totuşi, tocmai aceste rãdãcini sunt cele care dovedesc proprietãţi terapeutice şi se recolteazã primãvara şi toamna ca produs medicinal.

Compoziţie

Rãdãcinile de pir conţin triticinã, inulinã, mucilagii, o cantitate micã de ulei volatil format în principal din agropiren, sãruri de potasiu şi fier, carotenoizi, vitamine din grupul B.

Acţiune

Preparatele din rãdãcinã de pir au proprietãţi diuretice, depurative, sudorifice, antibacteriene, antifungice, antihipertensive, remineralizante.

Indicaţii terapeutice

Ca plantã medicinalã, pirul are efecte benefice în inflamaţiile tubului digestiv, afecţiunile cãilor urinare, infecţiile respiratorii şi reumatism.

Administrare:

În general pirul se foloseşte în ceaiuri compuse, alãturi de alte plante cu acţiune sinergicã. Infuzia se poate prepara din 1 linguriţă de rãdãcinã mãrunţitã la 1 canã cu apã. Se beau 3 cãni pe zi.

Decoctul se preparã din 1 linguriţã de rãdãcinã mãrunţitã, la 1 canã cu apã. Se fierbe 5 minute şi se strecoarã. Se beau 2-3 cãni pe zi.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica