Păstârnacul (Pastinaca sativa)

Denumire științifică: Pastinaca sativa
Denumire populară: Păstârnac
Păstârnacul (Pastinaca sativa)

Descriere

Păstârnacul este o plantă bianuală, legumicolă, a cărei rădăcină este tuberizată şi pivotantă iar tulpina este înaltă şi ramificată. Frunzele sunt  penat-sectate iar florile sunt galbene, sub formă de umbrelă, compusă.  Fructele sunt dicariopse cu margini aripate.

Planta este utilizată în alimentaţie şi ca remediu natural în medicina populară. Păstârnacul este considerat o plantă foarte nutritivă, importantă şi datorită efectelor sale medicinale.

Gustul dulceag şi aroma plăcută a făcut ca această legumă să fie nelipsită în bucătăria tradiţională românească: fie consumată în salate în stare crudă, fie preparată în vapori de apă, fie dă consistenţă şi savoare supelor şi ciorbelor.

În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcinile şi frunzele.

Păstârnac – Compoziţie

Păstârnacul conţine vitamina A, C, B1, B2, folaţi, acid folic, săruri minerale şi oligoelemente de potasiu, fier, calciu, cupru, brom, iod, uleiuri volatile, terpene, pinene, apeină, lignină, zaharuri, amidon şi fibre.

Păstârnac – Acţiune

Planta are acţiune diuretică, depurativă, antioxidantă, tonică, antireumatismală, antipiretică, antitoxică, emenagogă, sedativă şi stomahică.

Păstârnac – Indicaţii terapeutice

Consumat crud, ras, sub formă de decoct, uleiuri, extracte din frunze şi mai ales din rădăcini, păstârnacul are acţiune benefică în colecistite, constipaţie, anorexie, dureri gastrice, atonii veziculare, enterocolite spastice, insomnii minore, nefrită, disurie, colici renale, dereglări endocrine (sindrom menstrual), reumatism, avitaminoze,  obezitate, boli vasculare, infecţii, stări febrile, inapetenţă, dismenoree, febră, ateroscleroză, detoxifiere anemie şi diabet zaharat.

Supa de zarzavat în care se pune păstârnac alături de alte rădăcinoase, precum  varză şi praz, este recomandată în regimurile de slăbire, datorită conţinutului mare de minerale, valorii energetice scăzute şi efectului diuretic, depurativ.

Păstârnac – Precauţii şi contraindicaţii

Nu există suficiente informaţii medicale care să ateste eficienţa administrării păstârnacului pe cale orală. În plus, utilizat topic, păstârnacul are capacitatea de a creşte gradul de sensibilitate al pielii la razele solare. În această situaţie se recomandă utilizarea produselor cu protecţie solară.

Stabilirea dozei de păstârnac, optimă pentru fiecare persoană depinde de anumiţi factori precum vârsta, starea generală de sănătate şi existenţa unor condiţii medicale.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.