Părul (Pyrus communis)

Denumire științifică: Pyrus communis
Denumire populară: Păr, Coricov, Gort, Par Salbatec, Prasad
Părul (Pyrus communis)

Descriere

Părul este un pom fructifer, originar din Asia, întâlnit frecvent în câmpii, livezi, crânguri şi dealuri şi  mai rar în regiunea de munte. Are coroana caracteristică, având înălţimea în jur de 20 m, coaja de pe tulpină şi de pe ramurile bătrâne este solzoasă, iar pe ramurile tinere este netedă.

Frunzele sunt ovale sau rotunde, lucioase şi au un peţiol scurt şi păros pe dos. Florile albe sunt unite în buchete şi apar odată cu frun­zele iar fructul este o poamă cu formă caracteristică „piriformă”, cu un gust şi aromă plăcută după soi.

Valoare medicinală au nu numai perele, ci şi coaja arborelui, frunzele foarte tinere şi florile. Se prepară infuzie şi decoct (din frunze, flori sau coajă), perele fiind consumate ca atare sau prelucrate.

Pere – Compoziţie

Frunzele conţin arbutină, alături de alte principii active iar fructele conţin apă din belşug,  zaharuri, alături de pectine,  celuloză, tanin, fibre,  săruri minerale şi oligoelemente (zinc, cupru, fier, mangan, calciu, magneziu, cobalt, aluminiu,fosfor, siliciu), vitamine ( A, B1,B2, B9, C, E, PP, K), acid folic, acid pantotenicetc.

Pere – Acţiune

Perele au efect calmant, sedativ, afrodisiac, protector hepatic,efect diuretic, depurativ si urolitic, uşor laxativ, efect nutritiv, remineralizant, cicatrizant, hidratează şi lubrefiază secreţiile, sunt răcoritoare, antialergice, depurative, detoxifiante.

Pere – Indicaţii terapeutice

Perele sunt recomandate în atonie gastrică, constipaţie, colită de putrefacţie, gută, reumatism cronic degenerativ, hipertensiune arterială, stări depresive, anxietate, în perioada de creştere, graviditate, surmenaj, anemie, în afecţiuni febrile (răceală, griă), bronşite, diabet.

De asemenea, perele se mai recomandă şi pentru tratamentul naturist în caz de angină pectorală, hemoroizi, astenie, cancer, colesterol în exces, intoxicaţii cu alcool, iritaţii şi leziuni ale pielii.

Pere – Precauţii şi contraindicaţii

Se va evita consumul perelor în cazurile de insuficienţă (slăbiciune), cu scaune moi, senzaţie de frig şi o limbă palidă şi umflată, cu urme de dinţi pe margine.

Pere – În cosmetică

Măştile din pulpă de pară sunt eficiente pentru tenul gras, acneic, având acţiune astringentă, de curăţare a pielii de impurităţi, de cicatrizare şi vindecare a acneei.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica