Nucşoară (Myristica fragrans)

Denumire științifică: Myristica fragrans
Denumire populară: Nucşoară
Nucşoară (Myristica fragrans)

Descriere

Răspândită in ţările tropicale, precum Brazilia, Indonezia şi Indiile de Vest, arborele de nucşoară poate atinge 20 m înălţime. Are frunze lucioase, veşnic verzi, însă mănunchiurile de flori delicate, galbene, apar când copacul are vârsta de 7 ani.
Fructele cărnoase, galben-pal, conţin câte o sămânţă – nuca – închisă la început într-un înveliş lemnos dur, apoi într-o membrană portocalie, cunoscută sub numele de nucşoară.

Folosindu-se aburul, 8-15% din uleiul esenţial este extras împreună cu untul de nucşoară (folosit în industria farmaceutică).

Compoziţie

Uleiul esenţial de nucşoară, care are gust pregnant şi miros piperat, este compus în majoritate din camfen şi pinen, dar conţine şi miristicină, care este toxică.

Acţiune

Are efect afrodiziac, tonic, antiinflamator, antidiareic.

Indicaţii terapeutice

Uleiul de nucşoară este rezervat aproape exclusiv uzului extern, ca remediu antiinflamator pentru durerile articulare, leziunile musculare şi tendinită.

Totuşi, cercetători din India au demonstrat că uleiul esenţial de nucşoară poate scădea colesterolemia şi diminua depozitele grăsoase din jurul ficatului, inimii şi aortei. În plus, studii nigeriene au arătat că acest ulei poate inhiba formarea de trombi în sânge. Toate aceste dovezi sugerează că nucşoara poate fi utilă în protecţia împotriva stenozării şi rigidizării arterelor şi a problemelor circulatorii şi cardiace aferente. +

Alte studii au arătat că uleiul poate scădea colesterolul nociv.

Un motiv pentru care nucşoara este folosită drept condiment este acela că ajută digestia, iar unele studii au descoperit că poate fi benefică în tratamentul diareei.

Administrare:

În tratamentul durerilor articulare, al leziunilor musculare, reumatismului, tendinitei

Ulei esenţial: Diluaţi uleiul, folosind 3 picături de ulei esenţial la 50 ml de ulei excipient. Aplicaţi direct pe zona afectată, cel mult de 3 ori pe zi, sau adăugaţi preparatul în apa de baie.

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial de nucşoară nu trebuie ingerat. Miristicină este toxică şi poate provoca ameţeală, dureri de cap şi halucinaţii şi poate irita sistemul digestiv.

Extern, uleiul esenţial trebuie folosit cu economie, pentru perioade scurte, deoarece poate irita pielea.

Cereţi sfatul unui specialist dacă luaţi în calcul consumul intern de nucşoară

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica