Mirtul (Myrtus communis)

Denumire științifică: Myrtus communis
Denumire populară: Mirt
Mirtul (Myrtus communis)

Descriere

Mirtul este un arbust frumos totdeauna verde, originar din regiunea mediteraneană, unde creşte în zonele acoperite cu tufişuri. La noi, mirtul este cultivat sporadic pentru florile lui frumos mirositoare.

Mirtul are frunzele alungite, groase, cărnoase, foarte frumos mirositoare. Florile sunt mici, albe iar fructul de mirt este o nucă

În Sardinia şi Corsica, fructele de mirt se folosesc la prepararea unei băuturi populare prin macerarea în alcool.

în scop fitoterapeutic se folosesc frunzele sau chiar toate părţile acestei plante. Din frunzele proaspete se extrage uleiul de mirt care este fluid, cu gust iute şi miros aromat plăcut. De asemenea, frunzele se mai folosesc şi la prepararea de infuzii sau pulberi.

Compoziţie

Frunzele de mirt contin o cantitate mica de ulei eteric, iar fructele contin mai mult ulei, eucaliptol,  cantităţi importante de tanin şi de acizi organici, saponozide şi mirtol.

 

Acţiune

Mirtul are acţiune tonică, balsamică, antiseptică, dezinfectantă, astringentă şi hemostatică.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de infuzie, tinctură, extracte, soluţii pe baza de alcool şi solutii uleioase, mirtul este indicat în bolile căilor respiratorii, ale căilor urinare şi renale, afecţiuni ale căilor respiratorii, rinoree, sinuzite, otite, prostatite, leucoree, hemoragii interne, hemoroizi, diabet, infecţiiale aparatului uro-genital, parazitoze intestinale şi afectiuni cardiovasculare.

În uz extern, sub formă de  loţiuni şi comprese sau  apă aromată, mirtul este recomandat pentru boli cutanate, ulceraţii, îngrijirea tenului şi a pielii.

Precauţi şi contraindicaţii

A nu se folosi în sarcină şi în alăptare şi la copii sub 6 ani.

Unele componente ale uleiului esenţial de mirt pot irita tractul digestiv. De aceea este recomandabil să cereţi sfatul medicului înainte de utilizarea internă a acestuia.

În cosmetică

Mirtul este din ce în ce mai des întâlnit în preparatele cosmetice şi în cele de întreţinere a gurii. Pastele de dinţi cu ierburi şi plante medicinale şi aromatice, printre care şi mirtul, au devenit deja obisnuinţă.

Loţiuni farmaceutice şi produse de înfrumuseţare din domeniul cosmetic utilizează extractele din mirt pentru a catifela pielea, ţinând cont de acţiunea antiseptică şi dezinfectantă a florilor acestuia şi pentru închiderea glandelor sebacee.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica