Mac (Papaver rhoeas)

Denumire științifică: Papaver rhoeas
Denumire populară: Mac, Mac Roşu, Mac Iepuresc, Paparue, Mac De Câmp
Mac (Papaver rhoeas)

Descriere

Macul este o plantă erbacee, creşte pe marginea drumului sau în lanurile de cereale. Este cunoscută pentru proprietăţile terapeutice din cele mai vechi timpuri. Seminţele de mac, au fost folosite încă din Grecia Antică pentru calmarea durerilor iar în China la prepararea ţigărilor cu opiu.

În scop medical, planta a fost folosită pentru extragerea morfinei, necesară bolilor aflate în faza terminală. În scop terapeutic se culeg petalele (numite paparoane).

Macul – Compoziţie

Petalele de mac dispun de mucilagii, antocianozide, alcaloizi (readina şi reagenină, cantităţi mici de tebaină, infime de narcotină), pigmenţi (carotenoizi, antociani), principii amare, fitoncide.

Macul – Acţiune

Fitoterapia pe bază de petale de mac are efect emolint, antispastic, calmant al tusei; petalele (paparoanele) sunt usor hipnotice şi au efect sedativ.

Macul – Indicaţii terapeutice

Fitoterapia cu mac este indicată persoanelor care suferă de  bronşită, traheită, răceală, gripă, combaterea insomniei (forme uşoare).

Administrare:

Infuzia din petale de mac se prepară dintr-o linguriţă de petale la o cană de apă clocotită, se lasă un minut la infuzat, se strecoară şi se bea îndulcit cu miere pentru răceli, gripă, bronşite (calmează tusea), afecţiuni pectorale, astm bronşic, laringite, răguşeală, insomnii moderate (se bea o cană de ceai înainte de culcare).

În uz extern, infuzia de mac se poate folosi sub formă de gargarisme (faringite, angine), cataplasme calde din petale opărite în abcese dentare.

 

Macul – În cosmetică

În scop cosmetic, macul este folosit pentru menţinerea prospeţimii tenului, împotriva îmbătrânirii, efect  antirid.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica