Mătase de porumb (Stigmata Maydis)

Denumire științifică: Stigmata Maydis
Denumire populară: Mătase De Porumb, Cucuruz, Păpuşoi, Cocenaşi, Grinişor
Mătase de porumb (Stigmata Maydis)

Descriere

Porumbul este o plantă cerealieră cultivată de peste 5000 de ani, adusă de pe continentul American pe tărâmul European de către Cristofor Columb cu ocazia primei expediţii în Cuba (1492).

Cultivată la început în Spania şi Portugalia, a fost luată de turci şi răspândită în bazinul Mediteranean, ceea ce explică de ce este cunoscută şi sub numele de „grâu turcesc”.

În scop terapeutic se folosesc florile femele ale porumbului, stigmatele filiforme, subţiri ca un fir de aţă, care apar în timpul înfloririi numite, impropriu, mătasea porumbului (culeasă de la planta încă verde neajunsă la maturitate).

Mătase de porumb – Compoziţie

În compoziţia mătasei de porumb intră  flavonoide, saponine, taninuri, rezine, uleiuri volatile, alantoină, ergosterină, betaină, proteine (zeina, principala proteină a bobului de porumb, cu un conţinut important de acid glutamic şi leucină), săruri de potasiu, minerale (fier, fosfor, magneziu, zinc), carotenoizi, vitamine de grup B, vitamina E, C, A, hidrocarburi, amidon .

Mătase de porumb – Acţiune

Fitoterapia cu mătase de porumb are acţiune diuretică, antispastică, măreşte secreţia biliară, împiedică depunerea sărurilor în bilă, îmbunătăţeşte funcţia ficatului, purgativă, diminuează conţinutul de glicogen din sânge, datorită conţinutului de vitamina K, are acţiune hemostatică, fiind utilă în dereglari menstruale, la menopauză, hematurie (sânge în urină).

Mătase de porumb – Indicaţii terapeutice

Mătasea de porumb este recomandată în caz de cistite, infecţii urinare, prostatite, nefrite, cure de detoxifiere, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, edeme renale sau cardiace, edeme generalizate, ascită, artrite, reumatism articular, obezitate.

Administrare:

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită care se infuzează 2 minute, apoi se strecoară şi se consumă 1-3 căni pe zi.

Decoctul din mătase de porumb se obţine din 30 grame de planta uscată la 1 litru de apă, se fierbe la foc domol timp de 2 ore şi se bea pe parcursul unei zile în caz de colică renală, microlitiază renală, cistite, infecţii urinare.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica