Mărar (Anethum graveolens)

Denumire științifică: Anethum graveolens
Denumire populară: Mărar, Morariu, Chimen Dulce, Maidanas, Marai
Mărar (Anethum graveolens)
Mărar

Descriere

Originar din bazinul mediteraneean, unde mai creşte încă în stare sălbatică, mărarul poartă mănunchiuri bogate de frunze subţiri care pornesc din tulpinile crestate şi scobite. La mijlocul verii, el are flori mici, galbene, adunate în inflorescenţe asemănătoare unor umbrele, urmate de cantităţi mari de seminţe mici, ovale, plate şi crestate, care sunt apoi luate de vânt.

Frunzele se folosesc la prepararea de cataplasme şi comprese. Seminţele se recoltează când sunt coapte, apoi sunt uscate într-un loc umbros, pentru ca substanţele lor chimice să rămână active. Ele sunt folosite la prepararea de infuzii, tablete, tincturi şi pulberi. De asemenea, din ele se extrage un ulei esenţial.

Compoziţie

Seminţele de mărar conţin tanin şi mucilagii, substanţe răşinoase, aleuron şi grăsimi albuminoide, bogate în ulei esenţial. Frunzele şi fructele conţin ulei volatil (carvonã), substanţe minerale, vitamine.

Acţiune

Principiile active din plantã îi conferã mãrarului proprietãţi carminative, stomahice, antispastice, diuretice, antiinflamatorii.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice din mãrar sunt indicate pentru stimularea digestiei şi a poftei de mâncare, în combaterea balonãrilor, în caz de retenţii hidrice, edeme.

Seminţele de mărar sunt eficiente în tratamentul indigestiei şi al sughiţului, mai ales la copii şi sugari. Cercetările au demonstrat şi că uleiul esenţial are proprietăţi antibacteriene, inhibând creşterea bacteriilor intestinale.

Uleiul esenţial masat pe piele poate sista senzaţia de greaţă, iar preparatele din seminţe de mărar, aplicate extern în cataplasme, pot fi folosite pentru vindecarea infecţiilor.

Administrare:

În tratamentul problemelor digestive:

Infuzie: Puneţi 4-8 g de seminţe uscate la 1 I de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 10 minute. Beţi câte o cană după mese.

Tinctură (1:4 în alcool 45%): Puneţi 10-15 picături intr-un pahar cu apă. Beţi de 3 ori pe zi.

În tratamentul vânătăilor, al angorjării sânilor la femeile care alăptează ţi al infecţiilor gingivale:

Cataplasmă: Puneţi 50-100 g de fructe uscate la 1 I de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 10 minute. Se pot folosi şi frunze.

În tratamentul stărilor de greaţă:

Ulei esenţial: Masaţi  câţiva stropi pe antebraţ, de 2-3 ori pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial trebuie administrat doar în doze mici, în principal din cauza prezenţei miristicinei.

Uleiul este contraindicat în timpul sarcinii şi alăptării.

Mărarul conţine în mod natural niveluri ridicate de sare, de aceea planta uscată sau extractul apos nu sunt recomandate persoanelor care trebuie să urmeze un regim hiposodat strict.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica