Lumânărică (Verbascum phlomoides)

Denumire științifică: Verbascum phlomoides
Denumire populară: Lumânărică, Coada Lupului, Lumânarea Domnului
Lumânărică (Verbascum phlomoides)

Descriere

Lumânărica este o plantă erbacee care creste spontan pe terenuri nisipoase şi pietroase, pe lângă garduri sau la marginea pădurilor.

Puful sau perisorii care acoperă frunzele sunt deosebit de iritante; în timpul culesului se recomantă echipament special şi ferirea zonei ochilor şi a feţei.

În scop terapeutic se culeg florile începând din luna iunie şi până în septembrie, doar dimineaţa după ce se ridică roua şi până la pranz, orele 11- 12. După această oră florile se închid.

Compoziţie

Florice de lumânărică au în compozieţie uleiuri volatile, mucilagii, flavonoizi (hesperidozida), saponozide,  taninuri, rezine, glicozide (verbascozida), aucubozida, harpagozida, zaharuri, carotenoizi (antoxanthina), fitosteroli, verbasterol, acizi polifenol- carboxilici şi substanţe minerale.

Acţiune

Fitoterapia cu produse pe bază de lumânărică are acţiune emolientă, expectorant bronşic, sudorifică, diaforetică, depurativă, antihistaminică, antiinflamatorie, antimicrobiană, antivirală, antispastică şi este eficientă contra căderii părului .

Indicaţii terapeutice

Preparatele cu lumânărică sunt indicate în caz de bronşite, laringite (calmarea tusei, fluidifierea secreţiilor bronşice), astm, răguşeală,  traheite,  afecţiuni inflamatorii cu alte localizări (cistite, infecţii urinare), boli intestinale, ulcere cronice, eczeme, furuncule, alopecie.

Administrare:

Infuzia se prepară din 2 linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită, lăsată la infuzat 5 minute, se strecoară, apoi se beau 2 căni pe zi pentru inflamaţii bronşice acute şi cronice.

Infuzia în lapte se prepară dintr-o jumătate de litru de lapte fierbinte, în care se pun 2 linguriţe vârfuite de plantă, se lasă 5 minute la infuzat, se strecoară şi se beau 2 căni îndulcite cu miere de albine pe zi pentru tratarea inflamaţiilor faringiene, laringiene, bronşice cât şi pentru uz extern (răni, eczeme, furuncule).

Tinctura se administrează câte 15 picături dizolvate într-un pahar cu apă de 3 ori pe zi.

 

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă