Kiwi (Kiwifruit, Actinidia deliciosa)

Denumire științifică: Kiwifruit, Actinidia deliciosa
Denumire populară: Kiwi, Strugurele Gâştei, Mură, Agrişe Chinezeşti
Kiwi (Kiwifruit, Actinidia deliciosa)

Descriere

Fructul de kiwi este originar din China şi a fost adus în Europa de către un membru al Societăţii Regale de Horticultură din Marea Britanie.

A fost plantat în 1906 în Noua Zeelandă şi a rodit în 1910, unde fructul a fost “rebotezat” după numele păsării naţionale probabil prin asemănare la culoare.

Astazi este cultivat şi în alte ţări precum SUA, Japonia, Italia, Franţa, Spania, Grecia, Australia sau Brazilia.

Kiwi – Compoziţie

Kiwi este o sursă bogată de vitamine C, E, ( un fruct de marime medie acoperă nevoile zilnice ale unui adult în vitamina C, conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât portocala şi un sfert din necesarul zilnic de vitamina E recomandat ), vitamina B2, B3, provitamina A, enzyme (actinidin), acizi organici, fibre, săruri minerale de cupru, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, selenium, zinc, luteină.

Kiwi – Acţiune

Fructul de kiwi are un puternic rol antioxidant, antiinflamator, protector cardio-vascular, ajuta la reglarea tensiunii arteriale, previne îmbătrânirea, scade colesterolul, împiedică depunerea plăcilor de aterom pe peretii vaselor, are rol antitrombotic,anticoagulant, protector al sistemului nervos etc.

Kiwi – Indicaţii terapeutice

Kiwi consumat în stare proaspătă este recomandat în afecţiunile cardio-vasculare, tulburări de dinamică sexuală şi sterilitate masculină.

Administrare:

Kiwi este frecvent recomandat în curele de slăbire deoarece are foarte puţine calorii şi o cantitate mare de fibre, care asigură un tranzit intestinal sănătos şi conferă saţietate pe termen lung.

Fructul se consumă întotdeauna proaspăt şi imediat după tăiere deoarece se oxidează foarte uşor; cura trebuie sa conţină 100-250 gr de kiwi/zi.

Kiwi – Precauţii şi contraindicaţii

Kiwi conţine o enzimă care prin centrifugare produce coagularea laptelui, de aceea nu se foloseşte în coktailuri amestecate cu lapte.

Este interzisă administrarea de kiwi bebeluşilor în primul an de viaţă, dar în mod special până la vârsta de 6 luni.

Kiwi – În cosmetică

Kiwi se foloseşte pentru tenul gras, acneic, datorită efectului său răcoritor, antiinflamator, cât şi pentru curăţarea feţei.

Masca se poate face dintr-un kiwi bine copt, 2 linguri de ulei de măsline sau ulei de sunătoare, un gălbenuş de ou, care se amestecă bine apoi se întinde pe faţă şi se lasă să acţioneze 20 min, apoi se spală cu apă călduţă.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă