Jneapăn (Pinus mugo)

Denumire științifică: Pinus mugo
Denumire populară: Jneapăn, Cetină Strâmbă, Pin De Piatră, Jep
Jneapăn (Pinus mugo)

Descriere

Jneapănul este arbust conifer întâlnit în zona subalpină sau alpină.

În scop terapeutic se folosesc mugurii tineri sub formă uscată sau gemoderivate.

Compoziţie

În compoziţia mugurilor de jneapăn există uleiuri volatile (pinen, felandren, caren), aldehide şi cetone sescviterpenice, aldehidă anisică, caproică.

Acţiune

Preparatele fitoteraputice pe bază de jneapăn au acţiune antiinflamatorie cu tropism asupra sistemului osteoarticular (indicat in decalcifieri ale persoanelor după 40 de ani), uleiurile volatile au acţiune decongestivă, antiinflamatorie a căilor respiratorii, diuretică.

Indicaţii terapeutice

Jneapănul este indicat în cazurile de reumatism, artrite, coxartroză, gonartroză, pentru consolidarea  fracturilor, osteoporoză,  traheite, bronşite, laringite, cistite, uretrite, litiaza renală.

Administrare:

– Decoctul se obţine din 2 linguriţe de cetină mărunţită la o cană de apă fiartă, se fierbe 10 minute, apoi se strecoară, se consumă 2 cani pe zi. În uz extern se pot face inhalaţii cu abur.

– Gemoderivat, extract de muguri de jneapăn, are tropism specific asupra aparatului osteoarticular (artrite, artroze, reumatism articular degeneraytiv, osteoporoza).

Precauţii şi contraindicaţii

A se se evita supradozajul pentru că poate duce la nefrite însoţite de albuminurie, hematurie (se administrează in preparate standardizate).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica