Ienibaharul (Pimenta dioica)

Denumire științifică: Pimenta dioica
Denumire populară: Ienibahar, Piper Jamaican, Kurundu, Pimenta
Ienibaharul (Pimenta dioica)

Descriere

Ienibaharul este o plantă exotică originară din Jamaica, produce nişte fructe asemănătoare boabelor de piper, de formă rotundă şi culoare maro-negricioasă.

Ienibaharul, un arbore tot timpul verde, din familia Myrtaceae, este originar din Jamaica. Numele derivă din spaniolul pimenta, adică piper.

Ienibaharul este folosit ca mirodenie în bucatarie, având un gust iute şi aromat, o combinaţie între cuişoare, nucşoară şi scorţişoară.

În scop medicinal sunt utilizate boabele şi frunzele din care se prepară pulberi, tincturi, uleiuri, extract alcoolic şi decoct.

Compoziţie

Ienibaharul conţine uleiuri volatile, eugenol, compuşi flavonici, mucilagii, alcaloizi, răşini, acizi graşi, zahăr invertit, proteine şi numeroase săruri minerale.

Acţiune

Ienibaharul are acţiune antispastică, carminativă, antidiareică, decongestivă,  vasodilatatorie, diuretică, sudorifică, depurativă şi remineralizantă.

Indicaţii terapeutice

Ienibaharul este indicat în enterocolite, diaree, dispepsii bilio-gastrice, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii periferice, răceala, gripă, tuse, traheobronşite, flatulenţă, hepatită epidemică, reumatism articular, eczemă, acnee, edeme renale şi tulburări digestive.

Precauţii şi contraindicaţii

Este contraindicată folosirea de către femeile însărcinate a uleiurilor de ienibahar sau a parfumurilor care îl conţin. Poate provoca avortul.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica