Iederă (Hedera helix)

Denumire științifică: Hedera helix
Denumire populară: Iederă
Iederă (Hedera helix)

Descriere

Iedera este o plantă agăţătoare, folosită ca plantă ornamentală dar şi în scop terapeutic. Creşte în locuri umbroase şi umiditate crescută, prin păduri, stânci şi soluri calcaroase, rezistentă chiar şi în anotimpul rece, putând degera doar la geruri puternice.

În scop terapeutic se folosesc frunzele verzi de pe lăstarii tineri, şi rareori mugurii.

Compoziţie

Iedera conţine saponine, tanini, glicozizi, flavonozide,  steroli, minerale şi acizi organici.

Acţiune

Iedera are efect antimicotic, expectorant, cicatrizant, antiparazitar, antireumatic, antibiotic, antispastic, vasodilatator, antidiareic, febrifug şi  analgezic.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeuticepe bază de iederă sub formă de infuzie sau decoct  sunt indicate  în boli reumatice, afecţiuni nevralgice (nevralgia sciatica, nevralgia cervico-brahială, intercostală, nevralgia de trigemen), migrena, bronşite, tuse spastică, tulburări menstruale, .

Sub formă de infuzie, decoct, spălături şi băi locale, compresăsau  cataplasmă, iedera are efect benefic în celulita, micoze, veruci, luxaţii, arsuri şi insolaţii.

Precauţii şi contraindicaţii

Nu se recomandă să se depaşească doza maxim admisă, aâand acţiune emeto-cataractică, ducând la intoxicaţii, în special la copii.

Planta este toxica, iar consumul ei se recomandă doar cu avizul medicului. De asemenea, contactul cu frunzele determină alergie sau iritatii de contact, iar consumul fructelor provoacă vărsături, tremurături, migrene sau diaree.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica