Gutuiul (Cydonia oblonga)

Denumire științifică: Cydonia oblong
Denumire populară: Gutui, Gutan, Gutie, Gutaie, Alamioara, Guduie
Gutuiul (Cydonia oblonga)

Descriere

Gutuiul este un arbore fructifer, originar din regiunea Caucazului, sud- vestul Asiei, fiind cunoscut încă din antichitate atât în gastronomie cât şi în medicina populară.

Fructele sunt mari, de culoare galbenă, numite şi merele de aur.

În scop terapeutic se folosesc frunzele, fructele, florile şi seminţele.

Compoziţie

Gutuia conţine magneziu, fosfor, fier, cupru, sulf, vitamina pp, C, B, A, calciu, sodiu, apa, glucide, tanin, pectină, protide, lipide, mucilagii şi acid malic.

Acţiune

Gutuiul are proprietăţi antioxidante, vitaminizante, astringente, emoliente, tonice, antihemoragice, stimulează apetitul şi sistemul imunitar.

Fructele se utilizează şi în cosmetică pentru ameliorarea ridurilor şi tratamentele tenului gras.  De asemenea, se recomandă consumul gutuiei în curele de slăbire, fiind un fruct care conţine puţine calorii.

Indicaţii terapeutice

Gutuile consumate sub formă de salată, infuzie sau decoct sunt recomandate în caz de bronşite, viroze respiratorii, colite de fermentaţie, diaree, anemie, lipsa poftei de mâncare stări de oboseală, convalescenţă,  halenă fetidă, hemoragii, stări de vomă.

Sub formă de spălături locale sau  gargară, gutuia are efecte benefice asupra stomatitei, arsurilor, gingivitelor, degerăturilor, conjunctivitelor şi iritaţiilor li rănilor tegumentare.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Gutuia este contraindicată persoanelor care suferă de constipaţie.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica